Pretraga

Od zagrebačkog potresa prošle su četiri godine: Mnoge škole i fakulteti još nisu obnovljeni

Nakon četiri godine od zagrebačkog potresa obnova još traje pa se tako ni svi učenici i studenti nisu vratili u svoje matične zgrade. Iako su osnovne škole gotove s obnovom, tek na jednoj od pet srednjih škola radovi su završeni. Situacija nije bolja ni s fakultetima gdje obnova na mnogima nije ni započela zbog problema s javnom nabavom, a studenti su raštrkani po cijelom gradu.

obnova škola i fakulteta od potresa

Obnova škola i fakulteta od potresa | foto: Gimnazija Tituša Brezovačkog, srednja.hr

Prije četiri godine Zagreb je zadesio potres jačine 5,5 po Richteru što je rezultiralo oštećenjima niza zgrada. Tako je oštećeno desetak osnovnih i srednjih škola, kao i 20-ak fakulteta. Od toga je pet škola proglašeno privremeno neupotrebljivima, a veću štetu imalo je pet visokih učilišta.

Osnovne škole gotove s obnovom, od srednjih obnovljena tek jedna

Cjelovitu obnovu naposljetku je trebalo 13 škola. Do sada su u Zagrebu obnovljene sve osnovne škole. Cjelovita obnova prvo je bila gotova u Osnovnoj školi Miroslava Krleže. Učenici su se u nju vratili u siječnju 2022. godine, a obnova je stajala 80 milijuna kuna. Osnovna škola Petar Zrinski otvorena je u siječnju 2023. godine,  a obnova je koštala 16,6 milijuna eura. Obnova je bila zahtjevna jer je trebalo napraviti konzervatorski elaborat.

Osnovna škola Bukovac otvorena je u veljači 2024. Bivša gradska vlast željela ju je samo sanitirati nakon potresa, no roditelji su zahtijevali obuhvatnije radove. U svibnju 2020. bivši gradonačelnik Milan Bandić okrenuo je ploču te najavio kako će učenici OŠ Bukovac dobiti novu školu i obećao kako će radovi biti gotovi do kraja 2021., da bi radovi ustvari bili dovršeni tri godine nakon. Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga također je bila u obnovi, a učenici su se u nju vratili u rujnu 2022. Škola je proširena za 3000 kvadrata i time je dobila četiri nove učionice kako bi učenici mogli imati jednosmjensku nastavu. Osim spomenutih osnovnih škola u obnovi zbog koje su učenici premještani na druge lokacije bile su Osnovna škola dr. Ivan Merz te Područna Škola Vugrovec OŠ Vugrovec-Kašina.

Srednje škole u Zagrebu još nisu obnovljene od potresa. Od njih pet obnovljena je tek Gimnazija Tituša Brezovačkog, no radovi na njoj kasnili su. Završetak radova Prve ekonomske škole i Gornjogradske gimnazije očekuje se ovo ljeto. Škola primijenjene umjetnosti i dizajna mogla bi biti gotova krajem ove ili početkom sljedeće kalendarske godine, isto kao i izgradnja nove škole za Umjetničku plesnu školu Silvije Hercigonje. Zgrada Škole za klasični balet trebala je biti obnovljena do kraja 2023., no plan obnove obustavljen je i gradit će se novi objekt na novoj lokaciji. Naime, matična zgrada škole je pod konzervatorskom zaštitom i nije namjenski građena za plesnu školu što bi dodatno zakompliciralo i povećalo vrijednost obnove objekta, pa se ide na novu lokaciju.

Izdvojeni članak
ivan koprić pravni fakultet u zagrebu

Dekan Pravnog prozvao rektora Sveučilišta zbog obnove koja kasni: ‘Informacije dobivamo na kapaljku’

Na obnovama fakulteta javili se problemi s javnom nabavom

Velik broj fakulteta u Zagrebu još je u obnovi pa su i studenti razmješteni na razne lokacije po gradu. Naime, za obnovu je ukupno bilo predviđeno 23 visokih učilišta. Radovi na prvom obnovljenom fakultetu završili su u travnju 2023., a to je bio Fakultet filozofije i religijskih znanosti. Sama obnova vrijedila je 824 tisuće eura.

Radovi su krajem 2023. završeni i na Marulićevom trgu gdje se nalaze Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) u Zagrebu, Geografski odsjek PMF-a i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Ovog tjedna otvoreni su obnovljeni prostori na Agronomskom fakultetu. U potpunosti je do sada obnovljen i Katoličko-bogoslovni fakultet.

Kod dijela fakulteta obnova još nije ni započela. Kako smo pisali, dio fakulteta još uvijek čeka početak obnove jer im je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskratilo suglasnost zbog postupaka javne nabave. Naime, Ministarstvo je reklo da procijenjena cijena obnove može biti do tri tisuće eura po kvadratu. Kako radovi nisu započeli ni na zgradi Sveučilišta u centru Zagreba gdje je i Pravni fakultet, dekan Pravnog Ivan Koprić prozvao je rektora Sveučilišta i pitao zašto su oni dobili novi prostor na Kajzerici, a Pravni fakultet ne.

U tijeku je obnova niza drugih fakulteta. Obnavlja se Fakultet političkih znanosti pa studenti nastavu slušaju u Importanne Galleriji na Iblerovom Trgu, zbog obnove Učiteljskog fakulteta studenti su razmješteni po gradu, a studenti Arhitektonskog, Građevinskog i Geodetskog fakulteta te Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) nastavu slušaju u zgradi Tekstilprometa na Žitnjaku.