Pretraga

Škola u kojoj još traje obnova nakon potresa objavila kreativnu, ali tužnu uskrsnu čestitku

A- A+

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna stradala je u zagrebačkom potresu čija je četvrta obljetnica bila ovog mjeseca. Na svom su Facebook profilu objavili uskrsnu čestitku koju je napravio profesor te škole. Iako kreativna, čestitka je poprilično tužna jer simbolizira četiri godine od potresa, ali i četiri godine otkako nastavnici i učenici nisu u svojoj matičnoj školi u kojoj obnova još uvijek nije gotova. Tako više od 700 učenika i dalje ima nastavu na tri lokacije,  a predviđen rok završetka radova je krajem ove godine ili početkom 2025. Ravnatelj ŠPUD-a nam je komentirao kako se nose s čekanjem dovršetka obnove.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Prije nekoliko dana, točnije 22. ožujka, obilježili smo četiri godine otkako je Zagreb pogodio snažan potres. Tada su stradale mnoge škole i fakulteti, a obnova na nekima još uvijek nije gotova, kao ni na zgradi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Ususret Uskrsu koji se ove godine obilježava zadnjeg dana u ožujku, ŠPUD je na svojem Facebook profilu objavio kreativnu, ali istovremenu tužnu uskrsnu čestitku.

Čestitka prikazuje uskrsna jaja s godinama otkako se dogodio potres, a jaja su položena na hrpu šute koja simbolizira ruševine nastale uslijed potresa 2020. godine. Autor ove čestitke je profesor ŠPUD-a Mario Jurjević. Ravnatelj ŠPUD-a, Filip Pintarić je za naš portal komentirao trenutno stanje obnove, ali i kako se nastavnici i učenici nose s čekanjem na povratak u svoju matičnu zgradu škole.

– Radi se cijelo vrijeme nešto, ali je to na nivou pregovora, razgovora, dogovora, korigiranja projekata itd., a nikako da se krene u stvarnu fizičku obnovu. Jednostavno postoje neke zapreke, odugovlačenja i slično. Zgrada je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro. Ona je zgrada koja je građena za školu, učenici su 130 godina već u školi, tamo postoje oslici po zidovima koji se trebaju čuvati, a i sama zgrada se treba očuvati. To je definitivno doprinijelo razvlačenju projekta. A isto tako i Muzej, iako je on imao preinake u prošlosti, ali škola nikada nije do sada imala nikakve veće zahvate, objasnio je ravnatelj Pintarić.

Više od 700 učenika nastavu ima na tri lokacije

U ŠPUD-u trenutno ima oko 720 učenika. Od toga je njih 625 u likovnom programu, a ostalo su učenici iz 14 glazbenih i plesnih škola Grada Zagreba i okolice koji u ŠPUD-u slušaju općeobrazovnu nastavu. Učenici nastavu slušaju na tri lokacije.

– Pola škole na Trgu Republike Hrvatske 11 je u pola škole napravljena prva faza obnove, a drugoj polovici u dvije dvorišne zgrade se odvija umjetnička nastava. Taj dio je bio saniran od 2020. do 2021. jer nije bilo veće štete. Općeobrazovna nastava se odvija na Kajzerici u IV. gimnaziji za likovne razrede i u osnovnoj školi za učenike glazbenih i plesnih razreda, rekao nam je ravnatelj ŠPUD-a.

Izdvojeni članak
obnova škola i fakulteta od potresa

Od zagrebačkog potresa prošle su četiri godine: Mnoge škole i fakulteti još nisu obnovljeni

‘Čekajući iz godine u godinu, mi se bojimo nadati’

Iz Grada Zagreba su nam prošle godine naveli kako se završetak radova na zgradi ŠPUD-a očekuje krajem ove ili početkom 2025. godine. Ravnatelj Pintarić je oko tog roka pomalo skeptičan, a objasnio je i zašto.

– Mi bismo svi bili jako zadovoljni i sretni da se to dogodi, ne znam na koji način, ali evo čekajući iz godine u godinu, mi se bojimo nadati. U svakom slučaju, škola je kulturno blago grada Zagreba i ta lokacija na kojoj ona je je lokacija koja je započeta tom školom. Ta škola je tamo izgrađena da bi obnovila grad Zagreb nakon potresa kada je došao Hermann Bollé  i shvatio da za obnovu nema potrebne ljude u samom gradu, poručio je ravnatelj ŠPUD-a.