Pretraga

Studenti FF-a poručili dekanu: Što je previše, Previšić je

A- A+

Današnja sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta prekinuta je nakon sukoba dekana Vlatka Previšića i dijela nastavnika koji su odlučili izaći s nje s čime je srušen kvorum. Tema rasprave je bila suspenzija prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju Branke Galić koja je dobila priliku reći svoju stranu priče, nakon što je po njezinim riječima, uslijedio ispad dekana. Njezina odvjetnica Lina Budak nije smjela prisustvovati Vijeću prema odluci dekana. Studenti su nakon Vijeća napravili transparent s jasnom porukom za dekana koju možete vidjeti u nastavku.

Foto: Facebook Akademska solidarnost

Sinoć se održao treći plenum studenata i građana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je jedna od točaka bila rasprava o pravnim aspektima slučaja profesorice Galić. Danas se pak održalo Fakultetskoj vijeće, a prije početka su studenti profesorima podijelili prigovor profesorice Galić protiv suspenzije sa svih poslova prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju do konačne odluke fakultetskog Vijeća. Opširnije o današnjem događanjima na sjednici možete pročitati ovdje.

Suprostavljene priče prodekanice Galić i dekana Previšića oko suspenzije

Prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju je suspendirana nakon što je sudjelovala na tribini oko suradnje FF-a i KBF-a, a dekan FF Vlatko Previšić odbacuje kako ju je suspendirao radi protivljenja ugovorima. Prema njemu, ona nije dobro odrađivala svoj posao,komunicirala je konfliktno te tvrdi da ona nije žrtva ugovora o suradnji.

– Mislim da su demokratska načela ljudskih prava u ovoj Vijećnici nažalost ugrožena. Tako do doživljavam ovaj čas iako sam konačno dobila mogućnost da iznesem svoja očitovanja zbog toga što je većina članova Vijeća to tražila. Te stavove sam pročitala jer nisam bila dovoljno koncentrirana da to sama govorim i mislim da se dekan radi toga osjećao neugodno te je počeo s nekim svojim negativnostima. Rasprava je krenula neugodno na osobnoj razini, a druga prodekanica je počela direktno protiv mene neke stvari govoriti koje su netočne i zapravo ukazivati na neke moje manjkavosti u poslu koje sam cijelo vrijeme pokušavala staviti na dnevni red kolegija i zapravo raditi na tome, ali su mi stalno opstruirane. Sad mi to pripisuju u moj minus koji mi opstruiraju cijelo vrijeme. Moj resor se onemogućuje već duže vremena, a sama kolegica mi je u jednom trenutku htjela uzurpirati dio posla pa se povukla kada sam je na to upozorila, a sada se opet to iznosi kao moja negativnost. Mislim da je to vrlo nekolegijalno, neprofesionalno. Cijela ta stvar je izvedena nekolegijalno, neprofesionalno, a ne vidim razloga zašto. Očito je moglo biti drugačije, ali valjda ima neki dublji razlog zbog čega se to radi, rekla je za Televiziju Student prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju Branka Galić.

Izdvojeni članak

Plenum oštro odgovorio Upravi Filozofskog fakulteta

Prenosimo priopćenje s Plenuma u potpunosti

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu 20. travnja 2016. izglasao je nepovjerenje Upravi Filozofskog fakulteta na čelu s dekanom Vlatkom Previšićem zbog cenzure, prisvajanja ovlasti koje mu ne pripadaju te nepoštivanja zakona i propisa.

Smatramo da je svrha uprave jednog fakulteta, pa tako i Uprave FF-a, u potpunosti štititi i raditi u interesu studenata, profesora i znanstvenog djelovanja uopće, te da je svrha postojanja fakulteta i svih ostalih obrazovnih institucija razvijanje progresivnih društvenih snaga.

Ova odluka nije došla iznenada, već je posljedica dugotrajnih ignoriranja studentskih zahtjeva i postupanja protivno volji i interesima studenata, ali i čitavog fakulteta. Uprava dekana Vlatka Previšića je na krajnje nedemokratski način uzela sebi za pravo arbitrarno i selektivno odlučivati o dostupnosti materijala koji će biti priloženi članovima Fakultetskog vijeća te opstruirati korištenje službenih unutarfakultetskih komunikacijskih kanala (službene mejling-liste i web-stranice fakulteta) čime je onemogućila normalno funkcioniranje Fakulteta u cijelosti i bacila ljagu na inače demokratsku instituciju otvorenu svima, koja brižno njeguje slobodnu misao, demokratičnost i transparentnost.

U kojoj mjeri se ova Uprava oglušila na zahtjeve i volju studenata jasno nam govori činjenica da molba studentskih predstavnika za provođenje istraživanja mnijenja studenata o prijedlogu ugovora s Katoličkom bogoslovnim fakultetom u obliku dvopredmetnih studijskih programa, koju su samoinicijativno pokrenuli i organizirali, dekan do današnjeg dana nije odobrio. Paradoksalno, dekan uporno u javnim istupima, ali i na sastancima fakultetskih tijela, besramno tvrdi da se ugovoru s Katoličkim bogoslovnim fakultetom protivi skupina studenata izmanipulirana interesima pojedinaca pri čemu ga istraživanje u skladu s dobrom metodološkom praksom znanstvenih istraživanja previše ne zanima.

Svoje pravo lice Uprava je pokazala na sjednici Fakultetskog vijeća 21. travnja 2016. kad je svim snagama pokušavala onemogućniti otvorenu raspravu o vlastitim zabrinjavajućim perfidnim postupcima kojima se već mjesecima služi, a sve s ciljem da zadovolji nepresušne apetite vladajućih elita na štetu studenata i radnika vlastitog fakulteta. Takvo postupanje prema studentima i radnicima fakulteta izazvalo je revolt među članovima Fakultetskog vijeća koji su današnjim demonstrativnim napuštanjem sjednice pokazali da ova institucija neće nikada pristati na nedemokratske standarde koje dekan pokušava nametnuti kao općeprihvaćen princip djelovanja fakultetskih tijela.

Krajnje je vrijeme da se svi navedeni postupci trenutne Uprave fakulteta podvrgnu ozbiljnom razmatranju i da se u skladu s time odluči je li došlo vrijeme za promjenu na čelu Fakulteta. Plenum apelira na sve studente i radnike Fakulteta, ali i zainteresirane građane, da se odazovu na sljedeći plenum gdje će se, u suportnosti s navedenom nedemokratskom praksom dekana, provesti otvorena i demokratska rasprava o navedenom pitanju.

Obrazovanje NIJE na prodaju!

Jedan svijet, jedna borba!

Plenum Filozofskog fakulteta