Pretraga

U 44. godini preminula omiljena profesorica: ‘Veliki gubitak i tuga, uvijek je bila inspirativna’

A- A+

U 44. godini života iznenada je preminula profesorica i filmologinja Janica Tomić. Predavala je na katedri za skandinavistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je radila kao docentica. Od nje su se oprostili mnogi kolege i suradnici, kao i studenti te bivši studenti kojima je predavala. Njezin rad opisan je kao dragocjen doprinos proučavanju filma i povijesti europske kinematografije.

svijeća i crno-bijela fotka profe janice tomić

Foto: Pixabay | Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Janica Tomić, profesorica i filmologinja preminula je u 44. godini života. Za života je predavala na katedri za skandinavistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je radila kao docentica.

– U jeku grafičkih priprema njezine prve filmološke knjige, Hrvatski filmski savez kao izdavača, filmske kritičare i filmologe te kolege iz akademske zajednice kojoj je pripadala, zatekla je i beskrajno rastužila vijest da je u 44. godini života iznenada preminula Janica Tomić, stoji i objavi Hrvatskog filmskog saveza.

Bila je rodom iz Karlovca, a diplomirala je komparativnu književnost i anglistiku te stekla doktorat iz filmskih studija. Iz HFS-a su istaknuli kako je na razne načine bila integrirana u filmsku zajednicu i to ‘prije svega slijedeći intelektualnu znatiželju širokih obzora, uže fokusiranu na nijemi, a poglavito skandinavski film kao važnu sastavnicu europske kinematografije’.

Izdvojeni članak
Planinić_ Krajina_ Stilinović

U čast prerano preminulom kolegi, na PMF-u nagradili dvije izvrsne nastavnice matematike

– ‘Zlatnom’ dobu (nijemog) švedskoga filma, Bergmanu i njegovu potomstvu posvećivala se u svojim predavanjima na odsjeku skandinavistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je donedavno radila kao docentica. Suradnju s HFS-om započela je prije desetak godina kao predavačica na seminarskim programima Škole medijske kulture ‘Ante Peterlić’, a proteklih svibanjskih dana prerano završila kao vrijedna autorica, svojom prvom autorskom knjigom Žive slike/Levande bilder: prilozi povijesti švedskoga filma, koja bi uskoro trebala izaći iz tiska. Hrvatski filmski savez izražava duboku sućut Janičinoj obitelji te svima koji su s njom bili bliski i cijenili njezin rad kao dragocjen prinos proučavanju filma i povijesti europske kinematografije, poručili su iz HFS-a.

Od nje su se na društvenim mrežama oprostili mnogi kolege i suradnici, kao i sadašnji i bivši studenti koji su istaknuli kako je ‘uvijek bila inspirativna’ i da je njen prerani odlazak ‘veliki gubitak i tuga’.