Pretraga

Studenti novinarstva ogorčeni zbog dva prijemna ispita

A- A+

planb.hr

Studenti treće godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu koji žele upisati diplomski studij u akademskoj godini 2012./2013. moraju polagati prijemni ispit. Mislite da su studenti u pravu što su ogorčeni ovom idejom? Zar je potrebno nakon jednog prijemnog ispita pisanog prije tri godine, uvoditi drugi?

Vijeće FPZG-a održano 19.travnja donijelo je odluku da novinari za upis na diplomski studij moraju polagati prijemni ispit na koji otpada 60 posto konačnog bodovanja, dok 40 posto otpada na ocjene. Studenti novinarstva su ogorčeni i frustrirani činjenicom da im dosadašnji uspjeh na preddiplomskom više ne garantira upad na diplomski studij.

Kada su upisivali prvu godinu rečeno im je da je prosjek jedino što je bitno, da bi nakon toga saznali kako se kvota smanjila na 150 upisnik mjesta te za kraj kako moraju ponovno pisati prijemni. Najgore od svega je to što nikome još nije jasno na koji će se način izabrati literatura za ispit, budući da su na preddiplomskom studiju samo neki predmeti svima zajednički, a većina je izbornih. Problem predstavlja i to što su studenti na trećoj godini odabrali jedan od pet ponuđenih smjerova i vrlo je malo kolegija koje zajedno slušaju.

Koncept prijemnog ispita

Prijemni ispit bi se trebao sastojati od dva dijela. U prvom dijelu studenti bi trebali pokazati svoje profesionalno znanje, iz još nepoznate literature, a drugi dio bi trebao provjeriti njihove jezične kompetencije i sposobnosti relevantne za struke novinarstva i odnosa s javnošću. Tu opet dolazimo do problema jer studentima nije jasno koji će biti kriteriji za provjeru jezične kompetencije, budući da nisu imali kolegij koji pokriva to područje.

Još nije utvrđeno koliki će biti troškovi prijemnog ispita za diplomski studij, ali se zna da će ih snositi studenti.