Pretraga

Stup srama – opasna odgojna metoda američkih roditelja

A- A+

Odnos roditelja i djece se već tisućama godina nije promijenio, jer kako god okrenemo jedni postavljaju pravila, a drugi ih krše. Već smo pisali o novim, više ili manje kreativnim, načinima kojim očevi i majke žele svoje potomstvo dozvati pameti, no odgojna novost koja dolazi iz najslobodnije zemlje na svijetu, Amerike više je no kontroverzna. Naime, u posljednje vrijeme kod američkih roditelja postalo je popularno da svoju djecu i njihov prijestup izvrgnu na svojevrsnom stupu srama.

Svaki tinejdžer koji drži do sebe makar je jednom napravio nešto čime je zaslužio kaznu . Kazna koju ste dobili vjerojatno nije bila pretjerano kreativna, jer vijeće staraca se uglavnom sjeti uzeti vam mobitel ili pak zabraniti izlaske na mjesec dana. Ništa strašno, a ni previše učinkovito.

Ponekad malo poniženja nije na odmet.

Kao i mnogo puta do sad Amerika u odgoj uvodi novi trend. Posljednjih par mjeseci na stranim portalima čitamo o tome kako roditelji koji djecu uhvate s prstima u medu posežu za javnim ismijavanjem kao odgojnom metodom.

Najnoviji primjer je slučaj iz Južne Karoline gdje je 13-godišnjeg dječaka majka natjerala da satima stoji uz rub ceste s natpisom Pušio sam travu i uhvatili su me. Jesam li cool? Ne!.

– Oduzimanje stvari i zabrane izlazaka jednostavno više ne pomažu. Ponekad malo poniženja nije na odmet. Ako ga ovo nauči pameti i još nekolicinu tinejdžera natjera da razmisle o svojem ponašanju, smatrat ću da sam ispunila svoju roditeljsku dužnost, kazala je April Mathison, dječakova majka, za Wave3.com.

Krađa, vrijeđanje i loše ocjene traže izrugivanje

Nesretni tinejdžer potvrdio da mu više neće pasti na pamet pušiti marihuanu. – Neću ponoviti grešku, jer ne želim ponovno biti ponižen, kazao je 13-godišnjak vidno posramljen.

Ovo nije jedini ovakav slučaj. Sličnu odgojnu metodu su prije dva mjeseca primjenili roditelji u Indiani. Tamo su brat i sestra bili prisiljeni nositi plakat na kojem je pisalo Bili smo bezobrazni i zli prema našem ocu.

Kako je riječ o pravom odgojnom trendu dokazuje i Huffington Post koji donosi čitavu seriju fotografija osramoćenih tinejdžera. Greške koje su platili ovakvom javnom sramotom protežu se od krađe novca članovima obitelji, loših ocjena u školi do nepoštivanja roditelja.

Više štete nego koristi

Učinkovitost ove metode nije upitna, no pitanje je premašuju li negativne posljedice ovakvih kazni njihovu pozitivnu komponentu.

Poznato je kako je u srednoj i osnovnoj školi i zbog manjih stvari lako postati meta bullynga. Ova odgojna metoda stvara od djeteta potencijalnog izopćenika te kod razvija osjećaj manje vrijednosti.

Stigma koju tinejdžeri zbog kazne nose nije ograničena samo na vršnjake. Nerijetko i profesori stvaraju negativan stav prema učenicima za koje znaju da puše marihuanu, što negativno može utjecati i na ocjene bez obzira na znanje.

Roditelji koji kažnjavaju djecu na ovaj način, usprkos dobroj namjeri često čine više štete nego koristi. Ako mislite da pretjerujem stavite se u situaciju ovog 13-godišnjaka i zamislite kakav bi vam bio prvi školski tjedan nakon što ste javno osramoćeni pred tisućama ljudi, a isto bi trebali učiniti i oni koji na svog tinejdžera stave ovakav znak.