Pretraga

Superknjige: Što pisci čitaju?

A- A+

Stvarale su se mnoge liste tijekom vremena kako bi se otkrilo najutjecajnije pisce i djela nastala do sada. Uvijek se vrti nekoliko istih imena i naslova, ali ultimativnog lidera još uvijek nismo dobili i pitanje je hoćemo li ga i dobiti. Ovom prilikom donosimo popis knjiga i autora koje su najvećima ‘prozvali’ američki i britanski pisci.

Svjedoci smo kako se književnost i općenito umjetnost teško rangira i stavlja u kalupe, no usprkos tome kao društvo uporno težimo tome. Razlog leži u tome što nam ljestvice olakšavaju razumijevanje inače složenih stvari i ubrzavaju stvaranje stavova. Vjerojatno ste pročitali desetke književnih rang lista na kojima su razni autoriteti vrednovali velike pisce po svim mogućim kriterijima, no zapravo rijetko se same književnike pitalo za mišljenje.

Portal Brainpicking je upravo objavio popis nastao na osnovu mišljenja renomiranih pisaca. Najveći živući američki i britanski pisci, njih 125 uključujući Jonathana Franzena, Ann Patchett i Normana Mailera odabrali su po deset najboljih knjiga. Potom su njihovim odabirima pripisani bodovi od jedan do deset obrnuto od reda kojim su posloženi na listi. Na taj se način između 544 izabrana naslova izlučilo 10 najboljih.

Lolita i Ana Karenjina najbolja djela u zadnja dva stoljeća

Nakon što se prebroje glasovi i poslože liste za zaključiti je da se ukus književnika ne razlikuje previše od onoga običnih smrtnika. Naravno, postoje neki autori koji su omiljeniji od drugih. Što se tiče 20. stoljeća sudionicima ovog izbora su posebno simpatični Nabokov i Joyce. Nabokovljeva Lolita je tako zauzela i prvo mjesto.

Osim kultnog i već nekoliko puta ekraniziranog romana o seksualno provokativnoj tinejdžerici među top 10 se našlo i njegovo djelo Blijeda vatra. Joyce, Woolf i Faulkner dokaz su kako pisci vole malo kompliciraniju i kompleksniju književnost od ostatka populacije. Među najbolja tri djela ove epohe probila se još Fitzgeraldova knjiga Veliki Gatsby i Proustova Potraga za izgubljenim vremenom.

Izdvojeni članak

Superknjige: Objavljena lista najutjecajnijih pisaca u povijesti

Spisateljski izbor djela 19. stoljeća nije donio velika iznenađenja. Naime, Tolstojeva Ana Karenjina, te Rat i mir su se utaborili na prvom i trećem mjestu, a između njih se uspio ugurati Gustave Flauberte s Gospođom Bovary. Rusku književnu dominaciju u tom vremenu potvrdio je još i odabir Zločina i kazne među top deset. Niže rangirani, na popisu su svoje mjesto našli Twain, Austin, Melville, Dickens i Elliot.

Tolstoj iznad svih

Nedavno smo pisali o najutjecajnijim piscima u povijesti i nekoliko istraživanja je pokazalo kako je William Shakespeare, autor čije ime dominira. Veliki broj kvalitetnih djela koja stoljećima plijene pozornost kako elita tako i širokih masa priskrbili su mu etiketu najvećeg.

Književnici, neobični kakvi su i inače, nisu se do kraja složili s tom općeprihvaćenom tezom. Naime, po njihovu izboru dominira Lav Tolstoj i to s velikom prednošću. Najslavniji ruski realist je skupio čak 11 posto više glasova od britanskog dramaturga i pjesnika, usprkos činjenici da Shakespeare ima dvostruko više knjiga na listi.

Za njima debelo zaostaje sva pratnja, pa tako treći James Joyce i četvrti Vladimir Nabokov zaostaju više od stotinu bodova za engleskim piscem.

S obzirom da su u izboru sudjelovali samo britanski i američki pisci, ne čudi da na popisu nema južnoameričkih velikana (izuzev Marquezovog djela Sto godina samoće) ili nekog od bitnijih autora iz Azije i s Bliskog istoka. Pomalo čudi loša zastupljenost njemačkih i skandinavskih autora.