Pretraga

Superknjige: Objavljena lista najutjecajnijih pisaca u povijesti

A- A+

Daniel Burt, doktor književnosti je objavio popis 100 najutjecajnijih pisaca u povijesti. Mjesto na vrhu su našli Shakespeare, Dante i Homer, a od živućih književnika na listu su uvršteni samo Gabriel Garcia Marquez i Gunter Grass.

Stranica Adherents koja se bavi religijskim statistikama objavila je listu najutjecajnijih pisaca u povijesti te njihovo religijsko opredjeljenje. Popis koji su donijeli je zapravo prenesen iz knjige The Literary 100: A Ranking of the Most Influential Novelists, Playwrights, and Poets of All Time koju je napisao Daniel Burt te pripisani još neki podaci.

U pregledu povijesti i utjecaju literarnih umjetnika tijekom razdoblja od gotovo 3 tisuće godina nema većih iznenađenja. Najzastupljeniji su britanski i kršćanski književnici, a cijelu listu možete pogledati na ovom linku.

Izdvojeni članak

Superknjige: Biblija i citati Mao Zedonga najčitaniji u povijesti

Velika trojka

Daniel Burt, inače doktor književnosti specijaliziran za viktorijansko doba, na sam vrh je smjestio Williama Shakespeara, Dantea Alighieria i Homera. ‘

Najmlađi’ među njima, majstor iz Stratforda na Avonu, već dugo glasi kao najveći dramaturg u povijesti, a njegova su djela prevedena na gotovo sve svjetske jezike. Usprkos golemoj popularnosti o Shakespeareu se zna prilično malo, a sve do nedavno znanstvenici nisu bili sigurni ni kako je izgledao.

Bio je plodan pisac, a osim drama je pisao i sjajnu poeziju. Djela poput Hamleta, Macbeth i Romea i Julije spadaju u najveće drame ikada, a citati iz njih,su ušli u svakodnevnu uporabu. Ipak, sjenu na sjaj velikog umjetnika baca sumnja da je dio djela koja mu se pripisuju pokrao od siromašnijih pisaca svog vremena. Taj trač očito nije utjecao na Burta koji je Williama Shakespeara stavio ispred njegovih briljantnih pratitelja.

Dante svoje ‘srebro’ u prvom redu može zahvaliti Božanstvenoj komediji koja je danas obavezna literatura svakog srednjoškolca. I ostala djela firentinskog pjesnika odišu virtuoznišću koja će kulminirati u trilogiji – Raj, Čistilište, Pakao. Njegovo sagledavanje ljudskog djelovanja u sklopu nepromjenjivih etičkih načela imalo je dalekosežan utjecaj na kasniju europski književnost.

Rame uz rame sa spomenutim velikanima našao se Homer, tvorac epova Ilijada i Odiseja. Nije sigurno kad je ovaj briljantni pisac živio ni gdje je rođen, a opisuje ga se kao slijepog i siromašnog starca koji je živio od recitiranja pjesama. S obzirom na njegov stil malo je vjerojatno da je ovaj veliki književnik zaista bio slijep. Njegov utjecaj na civilizaciju je nemjerljiv, a možda se najplastičnije oslikava u činjenici da na osnovu njegovih epova i danas nastaju filmovi u Hollywoodu.

Tolstoj i četiri Britanca

Izdvojeni članak

Radosti cenzuriranja: Knjige i autori koje Vatikan ne želi da čitate

Tik uz velikane davnih dana Daniel Burt je namjenio mjesto najsjajnijoj zvjezdi ruskog realizma Lavu Tolstoju. Ovaj je ruski grof i krščanski anarhist u više navrata proglašavan najboljim romanopiscem koji je ikad hodao zemljom. Bogatstvo, talent i mnogo slobodnog vremena učinilo ga je jednim od plodnijih pisaca svoga
vremena dok su mu mjesto među besmrtnicima između ostalog osigurala djela Ana Karenjina te Rat i mir.

Dominantan utjecaj engleskog govornog područja u književnosti ili pak kulturalnu pristranost oslikava nastavak Burtove liste na kojoj se od petog do osmog mjesta nalaze britanski pisci. Uz oca engleske književnosti Geoffreya Chaucera mjesto su redom našli Charles Dickens, James Joyce i John Milton. Dok se o potonjem trojcu i u našim krajevima dosta zna, ‘engleski Marko Marulić’ nam je slabije znan. Inače, njegovo najslavnije djelo su Kanterburijske priče.

Izdvojeni članak

Svijet na barikadama: ‘Berlinski zidovi’ od Cipra i Afrike sve do Vukovara

Vergilije i Goethe

Listu deset najvećih zatvaraju rimske poeta Vergilije te svestrani njemački pisac i mislilac Johann Wolfgang von Goethe. Mnogi bi se složili da se ovaj dvojac mogao naći i više na listi no autor popisa je procjenio da ima i utjecajnijih od njih.

Tvorac Eneide bio je omiljeni umjetnik rimskog imperatora Oktavijana Augusta, a zanimljivo je da je svjetsku slavu i priznanje stekao usprkos činjenici da nije pripadao imućnoj obitelji. Osim književnošću Vergilije se bavio medicinom i filozofijom, a bio je i strastveni zaljubljenik u putovanja.

Mnogo zajedničkog s njim ima i Goethe. Također strastveni putnik i promnicljivi mislilac je još za života postao spomenik njemačkog klasičnog humanizma. Popularnost među suvremenicima je stekao romanom Patnje mladog Werthera.

Muslimani i žene potpuno potcjenjeni

Sagleda li se cijela lista koju je objavio Adherents za zaključiti je da određene društvene, religijske i nacionalne skupine dominiraju. Već smo spomenuli da je među prvih deset čak pet Britanaca, a tek trojica (Homer, Vergilije i Goethe) nisu kršćani. Isto tako na cijeloj listi od 100 najutjecajnijih pisaca na svijetu nema niti jednog Muslimana, što je teško za povjerovati ako znamo da je stupanj obrazovanja u islamskom svijetu bio na zavidnoj razini za vrijeme dok je u Europi većina populacije bila nepismena.

Žene su također kategorija koja je potcijenjena te ih je na listi samo pet od kojih je najboje plasirana Britanka Jane Austin na 15. mjestu. Od živućih pisaca među stotinu najutjecajnijih su se našla samo dvojica – Kolumbijac Gabriel Garcia Marquez i Nijemac Gunter Grass.

Copy link
Powered by Social Snap