Pretraga

Sve više brucoša ne uspjeva ispuniti uvjet za upis više godine studija u roku

A- A+

Istraživanjem provedenim nad prošlogodišnjom i ovogodišnjom generacijom maturanta i studenata prvih godina došli smo do rezultata koji pokazuju da sve više brucoša ispunjavaju uvjet za upis na višu godinu na jesenskom roku. Usporedbom rezultata dobivenih opširnom anketom 2013. i 2014., uvidjeli smo kako je u porastu i broj studenata koji ne uspiju ostvariti uvjet na prvoj godini. Rastući trend zamjetan je i kod onih koji su upisali fakultete koji su se našli do petog mjesta na listi prioriteta, ali i kod onih koji su upisali studij između šestog i desetog izbora.

Istraživanje nad brucošima 2013. i 2014. godine oko uspjeha prve godine studija

Drugu godinu zaredom portal Srednja.hr u suradnji s Visokim učilištem Algebra proveo je opsežno istraživanje nad maturantima i brucošima kako bi doznali više o njihovim izborima studijskih programa. Prošlogodišnje istraživanje je obuhvatilo 5000 maturanata i studenata prve godine, od čega je 66 posto brucoša upisalo prvi željeni fakultet.

Izdvojeni članak

Većina maturanata samostalno bira koji će faks upisati, dok svaki četvrti brucoš razmišlja o promjeni studija

U anketi provedenoj od 5. do 20 svibnja ove godine svoje odgovore dalo je 1500 maturanata i studenata prvih godina te je deset posto manje brucoša u odnosu na 2013. upisalo fakultet koji im se našao na prvom mjestu prioritetne liste studija. Zatim smo odlučili usporediti uspjehe koje su postigle obje generacije prilikom rješavanja prve godine upisanog fakulteta.

Zamjetan je pad broja brucoša koji u roku ispune uvjet

Uz odgovore što je bilo presudno pri odabiru fakulteta, pod kojim rednim brojem je bio studij koji su upisali, brucoši su nam otkrili i kakav su uspjeh postigli ili će postići na prvoj godini faksa.

Studente smo prošle i ove godine podijelili u dvije skupine. U prvu grupu objedinili smo one koji su upisali fakultet koji se našao do petog mjesta na njihovim prioritetnim listama, dok drugu skupinu čine studenti koji su upisali faks od šestog do desetog mjesta.

Uspoređujući dobivene rezultate od prošle i ove godine, uočili smo kako je porastao broj brucoša koji neće ispuniti uvjete za upis u višu godinu. Drugim riječima, do listopada ove godine svega nešto manje brucoša koji su upisali među pet prioritetnih fakulteta neće uspjeti očistiti godinu ili dati uvjet zbog čega će ponavljati godinu ili upisati parcijalno. Gledajući studente koji su upisali manje poželjne fakultete, ove godine je brojka porasla s nešto više od tri na čak 28,6 posto.

Istraživanje nad brucošima 2013. i 2014. godine oko uspjeha prve godine studija

U porastu je i broj brucoša koji ispite potrebne za upis više godine planiraju položiti na rujanskom, odnosno jesenskom roku neovisno o tome pod kojim rednim brojem se na prioritetnoj listi našao upisani fakultet. Shodno navedenim podacima, zamjetan je pad broja studenata koji su ispunili uvjet ili očistili prvu godinu preko kolokvija i ispita početkom lipnja.

Izdvojeni članak

Maturanti i brucoši tvrde da je interes za prirodne i tehničke znanosti slab jer većina želi diplomu bez muke

Jesenski rok postaje prioritetan za ispunjavanje uvjeta i čišenje godine

Kad je u pitanju kraj ljetnih rokova, situacija se razlikuje između brucoša koji su upisali studije do petog mjesta i onih koji su završili na nekom od šeste do desete pozicije s prioritetnih lista.

Prošle godine na kraju ljetnog roka uvjet je ispunilo 38,7 posto brucoša koji spadju u prvu spomenutu kategoriju, dok će ove godine potonje napraviti gotovo 45 posto studenata.

Gledajući brucoše objedinjene u drugu kategoriju, to jesto koji nisu uspjeli upisati svojih top pet studija, ponovno je zamjetan pad. Dok ih je prošle godine na ljetnom roku uvjet ispunilo 51,6 posto, ove godine će ih niti 15 posto ostvariti uvjet za upis u višu godinu do kraja ljetnog roka, to jest najkasnije u srpnju.

Istraživanje nad brucošima 2013. i 2014. godine oko uspjeha prve godine studija