Pretraga

Sveučilište u Zagrebu pohvalilo se da je na listi najodrživijih sveučilišta, evo koje je mjesto zauzelo

A- A+

Sveučilište u Zagrebu uvršteno je na listu najodrživijih svjetskih sveučilišta. QS World University Rankings: Sustainability 2023 list je koja rangira sveučilišta prema tome kako se ona nose s najvećim okolišnim, društvenim i upravljačkim globalnim izazovima današnjice. Sveučilište u Zagrebu jedino je hrvatsko sveučilište na listi, a smjestilo se između 451. i 500. mjesta.

sveučilište u zagrebu zgrada rektorat

Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Međunarodno rangiranje QS World University Rankings, koje svake godine objavljuje listu najboljih svjetskih sveučilišta, ovog je tjedna objavilo prvi QS World University Rankings: Sustainability 2023, odnosno rang listu najodrživijih sveučilišta na svijetu za 2023. godinu. Stručnjaci su analizirali kako se sveučilišta nose s najvećim okolišnim, društvenim i upravljačkim globalnim izazovima današnjice.

Sveučilište u Zagrebu između 401. i 450. mjesta

Sveučilište u Zagrebu se našlo na poziciji od 451. do 500. mjesta od njih ukupno 700. Jedino je hrvatsko sveučilište uvršteno na listu, a na listi su se našla sveučilišta iz 71 zemlje. Od nama susjednih zemalja bolje stoji Sveučilište u Mariboru koje je na zbirnoj poziciji između 401. i 450. mjesta, dok su se Sveučilište u Ljubljani i Sveučilište u Beogradu našli između 501. i 550. mjesta. Na prvome mjestu je Sveučilište u Kaliforniji u Berkeleyju, a na drugome Sveučilište u Torontu.

Kako bi bila rangirana sveučilišta su morala zadovoljiti tri osnovna kriterija – predanost ublažavanju klimatske krize koja se očituje u sveučilišnoj politici ili kroz strateške dokumente sveučilišta, dokaz o istraživačkoj kulturi usklađenoj s ciljevima održivog razvoja UN-a odnosno dovoljan broj istraživačkih radova vezanih uz temu održivosti te mjesto na rang listi QS World University Ranking.

Izdvojeni članak

Izašla je nova lista najboljih sveučilišta: Na njoj samo jedno iz Hrvatske, uvršteno je u top 500

Utjecaj na okoliš i utjecaj na društvo

Rangiranje ocjenjuje sveučilišta u dvije osnovne kategorije: utjecaj na okoliš i utjecaj na društvo. Svaka kategorija sadrži 50 posto ocjene te zajedno sačinjavaju ukupnu ocjenu sveučilišta. Kategorija ‘utjecaj na okoliš’ sastoji se tri potkategorije: održivo obrazovanje, održive institucije i održivo istraživanje. Kategorija ‘utjecaj na društvo’ sadrži pet potkategorija: zapošljavanje i mogućnosti,  jednakost,  kvaliteta života, utjecaj obrazovanja i razmjena znanja.

tablica sveučilište

Izvor: Sveučilište u Zagrebu

U kategoriji ‘utjecaj na društvo’ Sveučilište u Zagrebu se nalazi na 290. mjestu, a u kategoriji ‘utjecaj na okoliš’ Sveučilište u Zagrebu se nalazi iznad 500. mjesta.

tablica sveučilište 2

Izvor: Sveučilište u Zagrebu

Što se tiče podkategorija, Sveučilište u Zagrebu najbolje je rangirano u razmjeni znanja gdje zauzima visoko 164. mjesto te u potkategoriji utjecaj obrazovanja u kojoj zauzima 272. mjesto od njih 700. U potkategoriji jednakost zauzima 373., u kvaliteti života 396., održivom istraživanju 425. te zapošljavanju i mogućnostima 495. mjesto. U potkategorijama održivo obrazovanje te održive institucije nalazi se iznad 500. mjesta.