Pretraga

svi na NOĆ KAZALIŠTA!

A- A+

 Projekt NOĆ KAZALIŠTA (

Ove godine Noć Kazališta održat će se 19. studenog u svim većim hrvatskim gradovima, a sve o programu i kazalištima koja sudjeluju možete pročitati na stranici projekta.

 Projekt NOĆ KAZALIŠTA ( jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u velikom broju hrvatskih gradova te gradova nekoliko zemalja u regiji, svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

Održava se od 2008. godine kada je kao pilot projekt zaživila u Dječjem kazalištu Dubrava koje je i organizator manifestacije. Toga dana kazališta daruju izvedbe i otvaraju vrata svojoj publici, a u projekt se uključuju gotovo sva relevantna hrvatska kazališta i kazališne skupine.

Pored niza već gotovih predstava, Noć kazališta svoj program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih kazališnih kuća, čitanja i uprizorenja tekstova suvremenih europskih autora, okrugle stolove i susrete s izravnim uključenjima putem interneta.

Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu. Manifestacija je prerasla nacionalnu razinu te od 2010. poprimila međunarodni karakter, jer se odvijala na isti dan diljem Europe – u Slovačkoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a ove godine pridružile su se Slovenija, Srbija i Austrija.

U prošlogodišnjoj Noći kazališta uživalo je oko 50 000 posjetitelja, a održana je u 25 hrvatskih gradova te su izvedene 56 kazališnih predstava i 65 popratnih programa.