Pretraga

Švicarci izmislili tabletu koja motivira za vježbanje

A- A+

Dok većina znanstvenika diljem svijeta pokušava stvoriti učinkovitu i sigurnu tabletu za mršavljenje, tim Švicaraca krenuo je okolnim putem i smislio način kako da tableticom potaknu ljude na vježbanje.

Motivacija dolazi iz mozga

Max Gassmann i njegov tim stručnjaka s instituta u Zurichu otkrio je hormon u mozgu koji ljude motiviraju za vježbanje. Ime mu je Eritropoetin i kada je tijekom testiranja njegova razina u mozgu labaratorijskih miševa bila viša oni su žešće vježbali.Ovo što se naizgled čini znanstvenom fanatastikom, uskoro bi moglo postati stvarnost.

– Ako ne možete staviti vježbe u tabletu, onda umjesto toga nju možete staviti motivaciju za vježbanje, rekao je Gerald Weissmann, glavni urednik FASEB Journala, koji je objavio ovo istraživanje.

Kada bi se natjecali hrana i vježbanje, hrana bi dakako pobjedila. Postoji želja za zdravim načinom života, ali teško je ući u ritam prakticiranja takvog načina života. Za neke je to toliko teško da se odlučuju za rigorozne dijete ili pak dijetne naočale.

Korak prema zatiranju pretilosti

Sve više i više ljudi je pretilo. Srčane bolesti, moždani udari, dijabetes tipa 2, određene vrste raka danas čine vodeće uzroke smrti, a posljedica su pretilosti.

Ako bi švicarski tim znanstvenika ovo famozno otkriće proveo u stvarnost, ono bi imalo velike koristi za širok raspon zdravstvenih tegoba, ali isto tako i velik utjecaj na psihičke poremećaje na čije simptome fizička aktivnost ima blagotvoran utjecaj.

Još samo da postoji tableta koja će nas motivirati za učenje i usisavanje ništa nam više ne bi trebalo.