Pretraga

Tijekom stručnog osposobljavanja možete bez limita raditi na autorski ugovor

A- A+

Svima nam znano stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u iznosu od 2.400 kuna plus naknada za prijevoz koje neki moraju, a neki nužno ne moraju odrađivati često nije dovoljno kako bi se pokrili osnovni troškovi života, posebice ako zbog istog morate otići u drugi grad i živjeti u podstanarstvu.

Izvor: arhiva, Srednja.hr

Drugi posao koji odrađujete uz stručno svakako je jedna od alternativa ako još narednih godinu dana ne želite ovisiti o roditeljskom džeparcu. Tuđi studentski ugovori ne dolaze u obzir, a ako još niste upoznati na koji  način, odnosno preko kojih ugovora možete raditi tijekom stručnog mi vam donosimo neke od mogućnosti provjerene kod stručnog savjetnika HZZ-a.

Pripazite da ugovorom o djelu ne prelazite mjesečni limit

Izdvojeni članak

HZZ ne vidi ništa sporno u nepoštivanju Ugovora stručnog osposobljavanja

Ako tijekom stručnog osposobljavanja možete vremenski kombinirati dva posla, onda je u tom slučaju najpovoljnije rješenje za vas, ali i za vašeg poslodavca da radite preko autorskog ugovora. 

Autorski ugovor mogli bismo objasniti kao ‘studentski ugovor za velike’ jer se radi o ugovoru preko kojeg vam se ne gleda radni staž niti je poslodavac nužan plaćati doprinose za vas. 

Tijekom stručnog osposobljavanja putem autorskog ugovora možete raditi bez limita, odnosno ne morate paziti na mjesečni limit. Imajte na umu da se autorski ugovor koristi za djela isključivo autorske prirode. Prema Zakonu o autorskom pravu, u tu kategoriju spadaju jezična djela, računalni programi, glazbena djela, dramska i dramsko-glazbena djela, koreografska djela, djela likovne umjetnost, arhitektonska djela, fotografska djela, audiovizualna djela, kartografska djela, prikazi znanstvene ili tehničke prirode i sl. 

Ugovor o djelu može vam biti druga opcija, ali pritom imajte na umu da vam mjesečni limit plaće primljene putem ovog ugovora ne prelazi iznos od 1.750 kuna. Ako se prelazite limit budite svjesni na to da morate plaćati porez.

Dakle, ako se odlučite za jednu od opcija imajte na umu da vam je kako za autorski, tako i za ugovor o djelu potreban žiro račun za isplatu plaće.

Tijekom stručnog osposobljavanja možete bez limita raditi na autorski ugovor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap