Pretraga

Studentski rad bi trebao ući u staž? ‘Trenutni zakonodavni okvir nije zadovoljavajuće postavljen’

A- A+

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu podržava prijedlog platforme ‘Umirovljenici zajedno’ o uvrštavanju studentskog rada u radni staž pri umirovljenju, kao i mogućnost dokupa radnog staža u trajanju zakonskog roka studiranja. Sličnu praksu već duže vrijeme provode pojedine zemlje Europske unije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Studentski zbor UNIZG (@szzg.unizg)

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu dao je podršku prijedlogu platforme ‘Umirovljenici zajedno’ da se studentski rad uvrsti u radni staž prilikom umirovljenja. Riječ je o praksi koja bi jednog dana pružila studentima bolje uvjete mirovine, a koju već koriste neke zemlje Europske unije, poput Njemačke ili čak susjedne nam Slovenije.

Platforma ‘Umirovljenici zajedno’ predložila je i mogućnost dokupa radnog staža u trajanju zakonskog roka studiranja prilikom odlaska u mirovinu, što se, primjerice, može napraviti u Belgiji i Austriji.

Izdvojeni članak
učiteljica piše riječ teme na ploči

Od 1. siječnja mijenja se dob za umirovljenje žena, evo svih detalja

– Smatramo da trenutni zakonodavni okvir nije zadovoljavajuće postavljen te mnogi visokoobrazovani građani nemaju dovoljno radnog staža da bi ostvarili pravo na punu starosnu mirovinu kada navrše 65 godina života, iako su radili za vrijeme studiranja i uplaćivali određeni iznos u mirovinski fond, napominje SZZG.