Pretraga

Što se dogodi ako prijeđete drugi studentski limit za zaradu? Donosimo objašnjenje

Kada studenti prijeđu prvi limit za zaradu do kojeg se mogu smatrati uzdržavanim članom obitelji, roditelji im automatski gube poreznu olakšicu za njih kao uzdržavanog člana obitelji. No, ako su skinuti s porezne olakšice roditelje i rade redovno, postoji šansa da će prijeći i drugi, veći limit do kojeg njihovi primici ne podliježu oporezivanju. Kada se to dogodi, student na prijeđeni iznos mora platiti porez na dohodak od 20 posto za mjesečnu poreznu osnovicu do 3.981,69 eura te prirez grada u kojem je njegovo prebivalište.

minimalna studentska satnica u 2024.

Foto: srednja.hr

Kako bi si podebljali svoj skromni studentski budžet, mnogi studenti rade posredstvom studentskog servisa. Konkretnije, podaci Porezne uprave o kojima smo pisali početkom listopada navode da je u 2022. radilo 40 posto učenika i studenata, a napominjemo kako su to samo podaci za rad preko učeničkih i studentskih udruga, što znači da su u realnosti te brojke, moguće je, i veće. Točne podatke, nažalost, nije moguće znati zbog sukoba statistika i administrativnih podataka, ali dobili ste ideju.

Iznosi limita

Bilo da rade preko vikenda, ljeta ili pak cijele godine, studenti se barem jednom zapitaju – što je s limitom. Za one koji su porezna olakšica svojim roditeljima propisan je iznos do kojeg se mogu smatrati uzdržavanim članom obitelji, a za one koji zarađuju nešto više studentskim radom propisan je i limit do kojeg njihovi primici ne podliježu oporezivanju. Drugim riječima, postoje dva limita koje bi studenti trebali imati na umu ako odluče raditi preko bilo kojeg studentskog servisa u Hrvatskoj.

U ovom trenutku prvi limit do kojeg student može biti porezna olakšica roditeljima iznosi 3.185,38 eura, dok drugi limit vezan uz neoporezive primitke studenta iznosi 9.556,18 eura. Od prvog siječnja 2024. godine, prvi će limit iznositi 3.360 eura, dok će drugi biti 10.080 eura. Dok većina zna da nije pametno prijeći taj prvi limit osim ako ranije nije ‘skinut’ s porezne olakšice roditelja, studenti se nerijetko raspituju što se događa s prelaskom drugog limita. Upravo ćemo vam to sada i objasniti.

Izdvojeni članak
stipendija

Porezna potvrdila: U 2024. rastu porezni limiti za studente, evo do koje cifre ćete moći biti olakšica roditelju

Što kada se prijeđe drugi limit?

Kada se prijeđe iznos drugog limita (trenutno 9.556,18 eura), student na taj prijeđeni iznos mora platiti porez + prirez. Plaća se, naime, porez na dohodak u iznosu do 20 posto na mjesečnu poreznu osnovicu do 3.981,69 eura te prirez grada u kojem je vaše prebivalište. U našem primjeru, uzet ćemo Grad Zagreb čija stopa prireza iznosi 18 posto, iako moramo napomenuti da se prirez od sljedeće godine ukida, stoga će se plaćati samo porez na dohodak koji će u slučaju Zagreba iznositi 23,6 posto.

Dakle, student koji ima prebivalište u Zagrebu, radio je cijelu godinu i prešao je ovoga studenog iznos od 9.556,18 eura za, primjerice, 100 eura, morat će platiti porez isključivo na taj prijeđeni iznos. Od 100 eura iznad limita prvo se oduzme 20 posto poreza na dohodak, što ispada 20 eura. Onda se na tih 20 posto doda 18 posto prireza, što je ukupno 23,6 eura. Prema tome, student koji je prešao limit u našem će slučaju platiti 23,6 eura te dobiti ‘čiste zarade’ 76,4 eura.

Budući da su SC-ovi studentski servisi povezani s Poreznom upravom, taj će se iznos automatski uzeti s plaće studenta i on će na račun dobiti iznos nakon poreza i prireza. Konkretno, SC Zagreb nudi studentima točan uvid koliko im je poreza i prireza oduzeto. Za to je potrebno otići na odjeljak Student servis potom na Pregled ugovora. Pored ugovora kojeg ste izvadili i plaće koje ste dobili, uočit ćete da piše plaća koja vam je isplaćena te porez i prirez. U nastavku prilažemo fotografiju kako to izgleda.

Odjeljak koji prikazuje plaćen porez i prirez na stranici zagrebačkog SC-a. Foto: srednja.hr