Pretraga

Tinejdžer napravio aplikaciju za otkrivanje korumpiranih političara

A- A+

Zahvaljujući 16-godišnjem Nicku Rubinu Amerikanci ne moraju nagađati tko je od njihovih političara korumpiran ili prevarant. Budući da je Nick od malih nogu zadubljen u informatiku i kodiranje, sasvim jednostavno je napravio aplikaciju Greenhouse koja otkriva detaljne informacije o aktivnostima svih članova Kongresa.

Foto: Screenshot YouTube

Iako ima samo 16 godina, Nick Rubin je napravio aplikaciju koja bi dobro došla svim državama na svijetu. Naime, ovaj informatički genije osmislio je Greenhouse – aplikaciju koja korisniku pruža sve detaljne informacije o aktivnostima članova Kongresa. Drugim riječima, zahvaljujući ovom mladom Amerikancu njegovi sugrađani mogu vrlo jednostavno otkriti tko je od njihovih političara korumpiran ili prevarant.

Izdvojeni članak

Učiteljici prijete otkazom jer je ukazivala na korupciju u školi, a roditelji na njenoj strani

Greenhouse funkcionira na način da skenira stranice i članke u novinama te prikuplja sve informacije vezane uz ime određenog političara. Dovoljno je prijeći mišem preko nekog kongresnika ili drugog političara da istog trena na zaslonu vidite listu lobista koji su sudjelovali u njihovim kampanjama kao i koliko su novca za to dobili.

Na ovaj način svi stanovnici SAD-a u nekoliko klikova mogu doznati izvor financiranja političkih kampanja kao i otkriti je li političar kojemu su dali svoj glas korumpiran ili se možda nalazi u sukobu interesa.

– Htio bih da moja aplikacija posluži za sve političke stranke. Zabrinjava me ogromna količina novca koja se ulijeva u sustav, no kad ljudi budu informirani, moći će odbaciti one političare koje motivira isključivo novac, a ne principi, izjavio je 16-godišnji Nick za magazine Vice.

U videu ispod poslušajte kratki intervju s tvorcem Greenhousa kojeg od malih nogu zanimaju informatika i kodiranje.