Pretraga

Tinejdžeri se zapalili kako bi ukazali na nepravdu

A- A+

 

Dvoje tibetanskih tinejdžera su podlegli ozljedama koje su zadobili nakon što su se u ponedjeljak zapalili ispred samostana, u znak prosvjeda protiv kineske vlasti u toj pokrajini.

Lobsang Kalsang star 18 godina i sedamnaestogodišnji Domcheok su se zapalili u ponedjeljak u pokrajini Sichuan. Umrli su kasnije isti dan u bolnici.

Ovo je 51. slučaj ovakvog ekstremnoga načina protestiranja od 2009. godine, objavila je organizacija sa sjedištem u Londonu, Free Tibet.

Svjetski mediji prenose velik broj ovakvi očajnih poteza mladih Tibetanaca, koji su na to natjerani zbog onoga što oni zovu okupacija njihove zemlje. Konačni cilj njihove borbe je uspostava slobodnog Tibeta, te povratak Dalai Lame u zemlju. Vrhovni duhovni i politički vođa ovog naroda veći je dio svog života proveo u izgnanstvu u Indiji.

Zanimljivo je da sve tibetanske organizacija, te sam Dalai Lama propagiraju nenasilni otpor kineskim vlastima. Kroz desetljeća borbi to se razvilo do te razine da vidimo sve više ovakih ekstremnih primjera mladih ljudi koji dižu ruku na sebe kako bi ukazali na problem.

Usprkos ogromnog autoritetu njihovog izgnanog vođe temelji nenasilnog otpora su uzdrmani. Nove mlađe generacije sve žustrije predlažu usmjeravanje agresije na kinesku vlast.