Pretraga

Toni Milun snimio lekcije iz matematike u kojima objašnjava situaciju s koronavirusom

A- A+

Toni Milun snimio je dva videa u kojima pojašnjava matematičku podlogu koronavirusa. Prvi video bavi se eksponencijalnim rastom broja zaraženih osoba, a drugi je usporedba s ostalim državama.

Screenshot YouTube

Najpoznatiji profesor matematike, Toni Milun, na svojem kanalu počeo je objavljivati lekcije iz matematike u kojima kao primjer koristi trenutnu situaciju s koronavirusom.

Kako je  napisao na svojoj stranici, kroz videa pojašnjava matematičku podlogu širenja virusa.

– Naučit ćete kako, koristeći matematička znanja, interpretirati kretanje broja oboljelih, umrlih i ozdravljenih. Koristit će se grafički prikaz podataka, eksponencijalne jednadžbe, eksponencijalne nejednadžbe, eksponencijalna funkcija, logaritmi, logaritamska funkcija, linearna funkcija, logistička funkcija, potencije, omjeri itd. Kao što vidite popis je dugačak. Očito je da nas koronavirus i situacija koju je izazvao može puno toga naučiti. Zato se nadam da će vam ova videa biti korisna i da ću vam uspjeti prenijeti kako upotrebljavati matematiku u svakodnevnom život, napisao je na svojoj stranici Milun.

Prvi video bavi se eksponencijalnim rastom. U njemu na praktičnom primjeru presavijanja papira objašnjava što je eksponencijalni rast te na taj način pokazuje zašto je 16. 3. 2020. broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj manji od broja oboljelih u Italiji iako u obje države broj oboljelih eksponencijalno raste.

U drugom videu koji je snimio uspoređuje kretanje broja potvrđeno zaraženih osoba koronavirusom u nekoliko država i kineskih pokrajina i na temelju toga procjenjuje roj zaraženih u Hrvatskoj za 10 – 15 dana. Treba imati na umu da se radi o matematičkom izračunu na osnovu danih inputa, te da na samu procjenu broja zaraženih mogu utjecati još brojni čimbenici, napominje Milun u opisu videa.


U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!