Pretraga

Traži se mjesto više: Ovo su najpoželjnije srednje u Hrvatskoj i četiri županije u prvim danima prijava

A- A+

Iako je nastava gotova, za osmaše sve obveze još uvijek nisu završene – u jeku su upisi u srednje škole. Prijave su započele 25. lipnja i za većinu programa završavaju 7. srpnja. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili smo podatke o tome koji su srednjoškolski programi najpoželjniji nakon prva četiri dana prijava.

foto: VII. gimnazija Zagreb | privatna arhiva

Od protekle subote učenici osmih razreda u sustavu srednje.e-upisi.hr mogu prijavljivati srednjoškolske programe koje žele upisati. Prijavljuju maksimalno šest programa koji moraju biti poredani prema prioritetu. Dakle da se na vrhu liste nalazi program kojeg najviše žele upisati, na drugom program koji bi upisali u slučaju da ne upadni na prvi izbor, a na trećem program koji najviše žele upisati u slučaju da ne upadnu na prva dva i tako do kraja liste.

Trenutnih top 10 škola na razini Hrvatske

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražili smo podatke o tome koji su srednjoškolski programi najpoželjniji, a riječ je o stanju nakon prva četiri dana prijava. Kada se promatra omjer broja prijava te ukupne upisne kvote, najpoželjniji smjer je opća gimnazija u VII. gimnaziji u Zagrebu, gdje je kvota 156 mjesta, a smjer je u prva četiri dana prijavilo 1.325 učenika.

Drugi najpoželjniji srednjoškolski smjer u Hrvatskoj je opet opća gimnazija, ali u II. gimnaziji Zagreb. I ondje je kvota 156 mjesta, a broj prijava do utorka popodne je 1.241. Treći najpoželjniji smjer u prvim danima prijava je opća gimnazija X. gimnazije Ivan Supek u Zagrebu, s kvotom od 130 mjesta i 1.141 prijavom.

Koji još programi trenutno ulaze u top 10 najpoželjnijih u Hrvatskoj, možete vidjeti u nastavku.

Izvor podataka: MZO

Trenutnih top 10 škola na razini Zagreba

Osim podataka o trenutnih top 10 programa na državnoj razini, Ministarstvo nam je dostavilo i podatke o najpoželjnijim programima u tri najveće županije i Gradu Zagrebu. Kada je riječ o Zagrebu, popis je isti kao i ovaj poviše. Dakle, najpoželjniji program je opća gimnazija VII. gimnazije.

Izvor podataka: MZO

Trenutnih top 10 škola na razini Splitsko-dalmatinske županije

Imamo službene podatke i za Splitsko-dalmatinsku županiju, u kojoj je prvih nekoliko dana najpoželjniji smjer opće gimnazije u IV. gimnaziji Marko Marulić Split. Kvota za smjer je 144 mjesta, a prijava je čak 785.

Izvor podataka: MZO

Trenutnih top 10 škola na razini Osječko-baranjske županije

U najvećoj županiji na istoku Hrvatske, Osječko-baranjskoj, najviše prijava u prvim danima je isto za smjer opće gimnazije i to u I. gimnaziji Osijek. Mjesta je za 120 učenika, a taj je smjer prijavilo 687 osmaša.

Izvor podataka: MZO

Trenutnih top 10 škola na razini Primorsko-goranske županije

Kada je riječ o školama Primorsko-goranskoj županiji, i ondje je nakon četiri dana prijava najpoželjniji smjer opće gimnazije i to u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci. U prve razrede upisuju se 72 učenika, a smjer na popisu ima 515 osmaša.

Izvor podataka: MZO

 

Podsjetimo za kraj, u utorak su završene prijave programa za koje se provode dodatne provjere. Prijave svih ostalih programa traju do 7. srpnja i nakon toga kandidati više neće moći prijavljivati programe niti mijenjati redoslijed prioriteta. Konačne ljestvice upisa u srednje škole bit će objavljene 9. srpnja. Sve važne rokove ovogodišnjeg ljetnog roka upisa u srednje možete doznati ovdje i u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Gotova je škola, a za osmaše to znači – upisi u srednju! Spremite si ovaj video da se možete podsjetiti kad se događaju bitne stvari za vas, a sve druge informacije možete pronaći na portalu srednja.hr! #skola #osmasi #srednja #srednjahr #upisihr #hrvatska #zagreb #split #rijeka #praznici #datumi #vijesti ♬ Steven Universe – L.Dre


I ove godine na upisima se boduju zajednički, dodatni i poseban element, a u članku koji možete pročitati ovdje izdvojili smo najvažnije što morate znati o bodovanju na rang-listi.

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako se koristi, pogledajte u videu:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Kako se često u redakciji prisjetimo nekih zgoda i nezgoda iz srednje škole, naša iskustva odlučili smo ispričati u podcastu. Kako je izgledao odabir i upis u srednju, kako smo proveli prvi dan, tko je ‘fulao’ razred, kakva nam je ekipa tada bila te sve ono što se veže uz najljepše đačko doba, samo su neke teme o kojima smo pričali, snimku pogledajte ispod: