Pretraga

Trikovi za poboljšanje pamćenja

A- A+

Jedan od osnovnih uvjeta za poboljšanje pamćenja je aktivnost mozga. Drugim riječima što više znamo, više informacija možemo usvojiti. Uz vježbanje mozga putem raznih igrica, postoje namirnice i svakodnevne navike koje će vam pomoći pri boljem pamćenju.

Ne očajavajte ako imate problema pri zadržavanju informacija jer se to vrlo lako može riješiti. Postoji nekoliko jednostavnih trikova pomoću kojih ćete poboljšati svoju kratkoročnu memoriju.


Izdvojeni članak

Tehnike pamćenja starih Grka koje će vam olakšati školski život

Redovito spavanje

Spavajte redovno i minimalno sedam sati dnevno. Kvalitetan san je ključan pri poboljšanju pamćenja jer se sve informacije dobivene tog dana pohranjuju tijekom sna.

Riješite se stresa

Stres loše utječe na cijeli organizam pa tako i na mozak. Samim tim oslabljuje i snagu memorije pa vam preporučujemo da ga se riješite, a kako to najbolje napraviti, pročitajte ovdje.

Umna aktivnost

Čitanje je jedan od najboljih načina za pokretanje mozga na aktivnost. Kada pročitamo neku riječ, automatski je povezujemo s našim sjećanjem, a na taj način smanjujemo mogućnost od Alzheimerove bolesti.

Izdvojeni članak

Saznajte kako uključiti cijeli mozak koristeći kognitivne mape

Puzzle, križaljke ili video igrice

Najjednostavniji način vježbanja mozga je igranje igrica kao što su Puzzle, razne video igrice ili rješavanje križaljki. Uspješno je i igranje s memorijskim kartama gdje morate skupljati identične parove.

Meditacija

Izaberite doba dana kada imate najviše mira i kad vas nitko neće ometati. Kupite DVD ili CD s meditacijskim vježbama kako biste se opustili i poboljšali pamćenje.

Bademi i sok od jabuke

Bademi poboljšavaju memoriju pa možete prije spavanja popiti čašu bademovog ulja i mlijeka. Isto tako je dokazano kako sok od jabuke povećava proizvodnju osnovnog neurotransmitera acetilkolina u mozgu, što povećava memoriju.

Izdvojeni članak

Strategije učenja: Prestanite ‘štrebati’ i naučite stvarati znanje

Stvaranje ‘mentalnih slika’

Stvaranjem ‘mentalnih slika’ najlakše ćete se prisjetiti nečega što ste zaboravili. Primjerice ako često gubite mobitel, prilikom njegova odlaganja na određeno mjesto zastanite nekoliko sekundi kako biste stvorili ‘mentalnu sliku’ mjesta i predmeta koji ga okružuju.

Tjelovježba

Svaka tjelovježba poboljšava cirkulaciju krvi u tijelu i mozgu. Samim tim poboljšava i vaše pamćenje.