Pretraga

Trk na Noć muzeja!

A- A+

Hrvatsko muzejsko društvo organizira tradicionalnu sedmu po redu Noć muzeja koja će se održati danas, 27. siječnja 2012. od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Manifestacija će se održati u više od 100 muzeja u 71 hrvatskom gradu diljem zemlje u kojima će se odžati razne izložbe, predavanja, okrugli stolovi, aukcije, filmske projekcije koncerti te mnoge druge aktivnosti i zanimljivosti. Ulazi u muzeje danas će biti besplatni, a u gradu Zagrebu besplatan će biti i javni prijevoz. Noć muzeja ove će godine nastojati doseći (a možda i premašiti) rekord od 314.659 posjetitelja!

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu uz stalni postav “Zbirke u pokretu” može se razgledati velika izložba “Socijalizam i modernost: Umjetnost, kultura, politika 1950-1974.” U Muzeju prekinutih veza moći ćemo razgledati stalnu postavu ljubavnih brodoloma. Arheološki muzej u Zagrebu predstavit će dječje igračke iz grčkog i rimskog doba, od figurica životinja, pa do zvečki i dječjih setova za hranu, kroz izložbu “Dječje igračke iz antike”. U Klovićevim dvorima moći ćemo pogledati Retrospektivu Mate Celestina i izložbu majstora renesanse Tiziana, Veronesse i Tintoretta. Tu je i izložba “Za Psihom, sliko!” Bele Čikoša Sesije u Umjetničkom paviljonu, te “Islamski, mogulski i butanski metalni predmeti iz muzeja Mimara” u Mimari. U Muzeju grada Zagreba može se razgledati vrlo zanimljiva izložba o pogrebnim ritualima i grobljima pod nazivom “Smrt – vrata života”.

Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku donosi izbor restauriranih crteža A. Waldinegera, koji više od 30 godina nisu bili dostupni publici. Riječki MMSU otvara izložbu Unutarnje uho u sklopu koje će predstaviti radove iz muzejske zbirke te novije akvizicije, dok će u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli biti predstavljen projekt Umjetnost je lijepa Ante Rašića u sklopu koje će se moći vidjeti Hrvatski Apoksiomen.

Cjelokupni program Noći muzeja pogledajte ovdje.