Pretraga

Troje novih suradnika ministrice Divjak dolazi iz STEM područja, pogledajte čime su se bavili

A- A+

Vlada Republike Hrvatske na zatvorenom je dijelu svoje jučerašnje sjednice odlučivala o nekim kadrovskim promjenama u ministarstvima. Tako je, među ostalima, imenovano troje novih djelatnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u tim ministrice Blaženke Divjak. Nova pomoćnica ministrice je Lidija Kralj, a za pomoćnika je imenovan Vlado Prskalo. Timu ministrice pridružio se i Tome Antičić koji je imenovan državnim tajnikom.

Lidija Kralj i Tome Antičić | Foto: Screenshot HRT/irb.hr

Na zatvorenom dijelu jučerašnje sjednice Vlada Republike Hrvatske rješavala je i neka kadrovska pitanja po ministarstvima. Tako je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja došlo do tri nova imenovanja u tim ministrice Blaženke Divjak.

Dvoje pomoćnika i državni tajnik pridružuju se timu ministrice Divjak

Za pomoćnicu ministrice za strategije u općem obrazovanju imenovana je profesorica matematike i informatike Lidija Kralj,  a kao njezin pomoćnik za strukovno obrazovanje s ministricom će raditi i Vlado Prskalo, ravnatelj Srednje škole Matija Antun Reljković iz Slavonskog Broda. Osim dvoje pomoćnika, MZO je dobio novog državnog tajnika za EU fondove i znanost, a radi se o Tomi Antičiću, ravnatelju Instituta Ruđer Bošković.

U nastavku teksta donosimo njihove kratke biografije.

STEM zavladao Ministarstvom znanosti i obrazovanja: Troje novih suradnika bave se matematikom, fizikom i informatikom

Osim ministrice Divjak, koja i sama dolazi iz STEM područja, zanimljivo je da su svi novoimenovani djelatnici Ministarstva znanstvenici ili nastavnici u STEM područjima znanosti.

Lidija Kralj profesorica je matematike i informatike u Osnovnoj školi u Velikom Bukovcu. Poznata je javnosti po svojim inovativnim projektima u obrazovanju poput tzv. Metode 270°. Savjetnica je za obrazovanje u Algebra grupi i ambasador je eTwinning projekta za Hrvatsku. Bila je voditeljica stručne radne skupine za izradu predmetnog kurikuluma iz Informatike u Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Vlado Prskalo profesor je fizike, a posljednjih je 25 godina ravnatelj Srednje škole Matija Antun Reljković iz Slavonskog Broda. U tih 25 godina srednja škola kojoj je on na čelu razvila se u jednu od najuspješnijih u Hrvatskoj. Pokrenuo je izgradnju Centra za biotehnološka istraživanja i razvoj koji je vrijedan 11 milijuna kuna. U zadnjih desetak godina povukao je oko 6 milijuna eura iz Europskih fondova, osigurao novu zgradu od 5000 četvornih metara i školu učinio jednom od vodećih, piše 24sata.

Tome Antičić viši je znanstveni suradnik i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković. Magisterij je završio na prestižnom Cambridgeu, a doktorirao je na John Hopkins sveučilištu, gdje je odradio i postdoktorsko usavršavanje. Od 1997. godine radi na Institutu Ruđer Bošković. Član je nekoliko grupa i udruženja, a među ostalim dio je i savjetodavne grupe Marie Sklodowska Curie za Horizon 2020.