Pretraga

Tuga na Filozofskom: Izgubili smo nevjerojatnu ženu, učila nas je do najsitnijih detalja

A- A+

Vesna Deželjin, dugogodišnja viša lektorica i naslovna docentica Odsjeka za talijanistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, preminula je u ponedjeljak. Od, kako kažu, nevjerojatne žene oprostili su se i njezini kolege iz Skopja. Deželjin su poznavali i u Rijeci, gdje je također predavala studentima.

– Odsjek za talijanistiku s velikom tugom objavljuje da nas je u ponedjeljak zauvijek napustila naša draga kolegica, viša lektorica i naslovna docentica dr. sc. Vesna Deželjin. Posljednji ispraćaj bit će u četvrtak, 26. kolovoza u 11.40 na gradskom groblju Mirogoj, napisala je studentima pročelnica toga odsjeka Katja Radoš-Perković.

Gotovo da nema talijanista koji nije poznavao Vesnu Deželjin. Lektorica koja ih je većinu naučila govoriti talijanski, preminula je u ponedjeljak u 64. godini preminula Vesna Deželjin.

– Drage talijanistice, dragi talijanisti, čuo sam jako tužnu vijest da je preminula lektorica Vesna Deželjin. Mene je ta žena naučila talijanski do najsitnijih detalja, napisao je jedan od njezinih bivših studenata.

Od Deželjin su se oprostile i kolege s Odsjeka za talijanistiku i književnost makedonskog Sveučilišta ‘Ćiril i Metod’ u Skopju.

– Izgubili smo kompetentnu talijanisticu; dragu, iskrenu, odanu prijateljicu te nevjerojatnu ženu. Počivaj u miru, draga prijateljice, napisali su njezini kolege.

Prema njezinu službenom životopisu, Vesna Deželjin rođena je u Zagrebu gdje je završila jezičnu gimnaziju te diplomirala anglistiku i talijanistiku. Magistrirala je 1993., kada se i zaposlila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je 2006. godine na Sveučilištu u Ljubljani s disertacijom pod naslovom Tuji elementi v dialoški prozi tržaških piscev Carpinterja in Faragune kot dokaz kulturnih in jezikovnih stikov. 2012.  je stekla zvanje znanstvenog suradnika i naslovnog docenta te je nakon toga kao docentica radila i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Posebno se zanimala za teme vezane za jezične i kulturne dodire, za dvo-/višejezičnost te za sintaksu. Kao izlagačica je sudjelovala je u nizu znanstvenih skupova u Hrvatskoj i u inozemstvu. Osim nekoliko stručnih radova, prikaza i prijevoda, objavila je šezdeset i devet znanstvenih radova.