Pretraga

U Hrvatskoj se planira otvaranje Majstorske škole, provjerili smo čemu će služiti i kome je namijenjena

A- A+

Nedavno je u javnu raspravu pušten Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, a ukoliko se usvoji u postojećem obliku njime bi se trebali osigurati preduvjeti za pokretanje tzv. Majstorske škole. Osnivač te škole bila bi Hrvatska obrtnička komora. Kako stoji u prijedlogu Zakona, cilj osnivanja Majstorske škole je ‘osiguranje stjecanja praktičnih vještina potrebnih za obavljanje poslova primjerenih majstorskoj razini kao i usavršavanja stečenih znanja u segmentu rada na novim tehnologijama te u stjecanju znanja iz područja radne pedagogije’. To bi, piše dalje, posljedično trebalo proizvesti jak utjecaj na unaprjeđenje i modernizaciju strukovnog obrazovanja.

World skills Croatia | foto: Silvija Vuković|srednja.hr

Već nekoliko tjedana otvorena je javna rasprava oko Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, a ona će trajati do 27. listopada. Jedna od novosti je i ta da su novim Prijedlogom Zakona detaljnije propisane odredbe vezane uz osnivanje Majstorske škole. Riječ je o ustanovi za provedbu programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja za obavljanje obrta.

‘Multifunkcionalni centar s učionicama i praktikumima’

Osnivač te škole bila bi Hrvatska obrtnička komora (HOK) kojoj smo i poslali upit oko toga kako bi takva škola trebala funkcionirati.

– Majstorska škola trebala bi biti multifunkcionalni centar s učionicama i praktikumima opremljenim najsuvremenijom opremom i uređajima za zanimanja u sustavu vezanih obrta, smještajnim i prehrambenim kapacitetima za polaznike, čija bi izgradnja i opremanje omogućile stjecanje stručno-teorijskih znanja i praktičnih vještina potrebnih za obavljanje poslova primjerenih majstorskoj razini, pojašnjavaju iz HOK-a.

Dalje navode kako je majstorski ispit je kruna obrtničkog obrazovanja kojemu teže gotovo svi koji su završili srednjoškolsko obrazovanje za obrtničko zanimanje, a jedan od propisanih uvjeta za pristup majstorskom ispitu uz odgovarajuće srednjoškolsko obrazovanje je radno iskustvo u trajanju od dvije godine u zanimanju u kojem kandidat želi polagati majstorski ispit.

– Prema zakonskim odredbama, postoji mogućnost i da majstorskom ispitu pristupi kandidat koji je završio odgovarajuće srednjoškolsko obrazovanje te obrazovanje u trajanju od godine dana u Majstorskoj školi. Dakle, osnivanje Majstorske škole omogućilo bi svima koji majstorske vještine i znanja žele stjecati u okviru programa Majstorske škole i učiti od vrhunskih majstora da pristupe majstorskom ispitu. To je posebno značajno za one osobe koje se nisu uspjele zaposliti i stjecati potrebno radno iskustvo kroz rad, s obzirom da program Majstorske škole nadomješta dvije godine radnog iskustva potrebne za pristupanje majstorskom ispitu, kažu iz HOK-a.

Izdvojeni članak

[FOTO] Objavljena imena najboljih strukovnjaka u Hrvatskoj, provjerite je li na popisu netko iz vaše škole

‘Veliki doprinos obrtništvu, ali i gospodarstvu u cjelini’

Ukoliko Majstorska škola u Hrvatskoj zaživi, ona bi trebala omogućiti bržu aktivaciju mladih na tržištu rada, s obzirom da osoba nakon položenog majstorskog ispita može otvoriti vlastiti obrt ili se lakše zaposliti.

– Također bi se unaprijedilo i moderniziralo obrazovanje za obrtnička zanimanja u RH, koje je ključni pokretač razvoja gospodarstva, kažu iz HOK-a.

Dodaju i kako je osnivanje majstorske škole bilo je previđeno Zakonom o obrtu od njegovih samih početaka.

– Naši obrtnici su od osnivanja Komore željeli da i u Hrvatskoj postoji obrazovanje za majstore kakvo se provodi u Njemačkoj, a koje je našim obrtnicima uvijek bilo uzor prilikom razvijanja sustava obrazovanja za obrtnička zanimanja. U prijedlogu izmjena Zakona o obrtu detaljnije su propisane odredbe vezane uz osnivanje Majstorske škole, te se nadamo da ćemo moći krenuti u smjeru njenog osnivanja, čime bi se ostvario veliki doprinos obrtništvu, ali i gospodarstvu u cjelini. S obzirom da se navedeni Zakon trenutno nalazi u postupku e-Savjetovanja, nemamo daljnje konkretne informacije o uspostavi majstorske škole u Hrvatskoj, kao ni o načinu njene organizacije i provedbe programa, što će biti potrebno urediti dodatnim podzakonskim aktima po donošenju izmjena Zakona o obrtu, kažu iz HOK-a.

U javnu raspravu vezanu uz Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu koji propisuje i detalje oko osnivanja Majstorske škole možete se uključiti ovdje.

U Hrvatskoj se planira otvaranje Majstorske škole, provjerili smo čemu će služiti i kome je namijenjena
Share via
Copy link
Powered by Social Snap