Pretraga

[FOTO] Objavljena imena najboljih strukovnjaka u Hrvatskoj, provjerite je li na popisu netko iz vaše škole

A- A+

Uz stroge epidemiološke mjere proteklog je tjedna na Zagrebačkom velesajmu održano državno natjecanje učenika strukovnih škola, WorldSkills Croatia. Poznata su imena osvajača medalja u 49 kategorija ovog natjecanja.

Zbog epidemije su se u ovoj sva izlučna natjecanja za državno natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia održala online. Uz stroge epidemiološke mjere najbolji su odmjerili snage proteklog tjedna na Zagrebačkom velesajmu, gdje su se natjecali u čak 49 kategorija. Imena učenika koji su osvojili neko od prva tri mjesta u svakoj od kategorija možete vidjeti u dokumentu u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.94 MB]

Kako su priopćili iz Agencije za strukovno obrazovanje koja je organizator natjecanja, na državnom natjecanju  WorldSkills Croatia 2019. za unos ocjena prvi put je korišten informacijski sustav koji se koristi u međunarodnim natjecanjima WorldSkills International Competition information system.

– Kako bi unos podataka bio uopće moguć, prosudbena povjerenstva svake discipline trebala su razraditi tablice ocjenjivanja s nizom kriterija, potkriterija i aspekata ocjenjivanja povezanih s tehničkim opisom pojedine discipline i u postotku zadanom u specifikaciji standarda natjecateljske discipline. Tablice ocjenjivanja razrađene su prema zadanom obrascu s raspodjelom bodova unutar specifikacije standarda do mjere u kojoj je to izvedivo u praksi, pojašnjavaju iz Agencije za strukovno obrazovanje.

Dodaju kako su prosudbena povjerenstva razradila su tablice ocjenjivanja s velikim brojem aspekata (najmanje jedinice koja se može ocijeniti/procijeniti) koja su uključivala dva načina ocjenjivanje mjerenjem i ocjenjivanje prosudbom.

– Mjerenje prosudbom je novost koja se od prije nekoliko godina koristi na natjecanjima čiji smo model prilagodili našim mogućnostima, a zamijenilo je subjektivno ocjenjivanje. Svaki aspekt o kojem se prosuđuje procjenjuje troje ocjenjivača koji moraju istovremeno dodijeliti jednu od ocjena: 0 – ispod industrijskog standarda / standarda struke; 1 – standard zadovoljen na minimalnoj razini; 2- standard zadovoljen u potpunosti; 3 – iznad standarda, izvanredna izrada/prezentacija. Konačna ocjena za aspekt o kojem se prosuđuje CIS izračunava po formuli: [ocjena1 + ocjena2 + ocjena3)/9]*max_broj_bodova_aspekta. Ocjenjivanje mjerenjem uključuje mjerenje dimenzija izrade uz dopuštena definirana odstupanja, praćenje postupaka rada i operacija prema zahtjevima struke, stoji u pojašnjenju Agencije.

Zaključno napominju kako se bodovi kod mjerenja i ocjene kod prosudbe unose se u informacijski sustav i kontroliraju dvije osobe iz prosudbenog povjerenstva te se tek na kraju natjecanja ispisuju sumarni obrasci za svakog natjecatelja i lista poretka.