Pretraga

U još jednom gradu od sutra kreće besplatno testiranje na HIV i spolno prenosive infekcije

A- A+

Na Svjetski dan AIDS-a, 1. prosinca, udruga HELP organizira besplatno testiranje na HIV na splitskom Kampusu. Studenti će moći preuzeti besplatne kondome, crvene vrpce i informativne materijale te sudjelovati u kvizu i edukativnim igrama. Akciju podržavaju volonteri iz različitih zemalja, a besplatno i anonimno testiranje na HIV, hepatitis C i sifilis dostupno je svakim radnim danom.

doktor u kuti drži crvenu vrpcu koja je simbol svijesti o HIV/AIDS-u

Crvena vrpca| foto: Canva

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, udruga za pomoć mladima HELP najavljuje akciju besplatnog testiranja na HIV koja će se početi održavati u petak, 1. prosinca, od 12 do 16 sati na splitskom Kampusu, ispred Sveučilišne knjižnice.

Dijelit će se besplatni kondomi, crvene vrpce…

U suradnji sa studentima iz Međunarodnog udruženja studenata medicine CroMSIC, udruga poziva sve studente i studentice da se pridruže akciji te preuzmu besplatne kondome, crvene vrpce (simbol obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a) i informativne materijale. Akciji će prisustvovati volonteri iz Njemačke, Slovačke, Italije, Turske, Makedonije, BiH i Hrvatske, zahvaljujući EU programu Europske snage solidarnosti (ESS), uz mnogobrojne lokalne volontere.

U sklopu događaja, planiran je prigodan kviz znanja i edukativne igre s ciljem podizanja svijesti o zaštiti od spolno prenosivih bolesti, testiranju, liječenju i prevenciji HIV-a. Ova inicijativa predstavlja idealnu priliku za građane da nauče više o važnosti brige o svom spolnom zdravlju.

Izdvojeni članak
testiranje na HIV

Kreće besplatno testiranje na HIV i sedam spolno prenosivih infekcija, evo kako ga obaviti

Važnost odgovornog ponašanja prema sebi i drugima

Besplatno testiranje na HIV, hepatitis C i sifilis bit će dostupno u prostorijama Udruge HELP svakim radnim danom od 8 do 18 sati, anonimno i bez liječničke uputnice. Važno je napomenuti da se testiranje provodi potpuno anonimno, bez zapisivanja osobnih podataka.

Volonteri iz Udruge HELP i studenti CroMSIC-a nadaju se podršci građana te potiču razgovor o korištenju kondoma i redovitom testiranju kako bi se podigla svijest o ovom bitnom javnozdravstvenom problemu. Akcija je otvorena i za strane državljane, uključujući studente koji su privremeno u Splitu putem Erasmus+ programa.