Pretraga

U našem gradu mobiteli u školama zabranjeni i pod odmorom: Veće škole imaju jedan problem

A- A+

Brojne su riječke škole ove školske godine odlučili zabraniti učenicima korištenje mobitela tijekom odmora. Još se škola u tom gradu pridružilo inicijativi u nedavno krenulo drugom polugodištu, a prvi dojmovi su dosta dobri. No, u velikim školama postoji problem kontrole – teško je provjeriti pridržavaju li se ovog pravila svi učenici.

Osoba u ruci drži mobitel na kojemu je otvorena aplikacija TikTok

TikTok na mobitelu | foto: Canva

Dobro je poznato da se na nastavi učenici trebaju koncentrirati na gradivo pa je stoga tijekom školskog sata, ako to nije u svrhu učenja, nedopustivo koristiti mobitele. No, riječki učenici mobitele ne smiju koristiti ni tijekom odmora, prema jedinstvenom stavu koji su zauzeli ravnatelji tamošnjih  škola. Ova odluka je u  brojnim riječkim školama stupila na snagu na snagu prošlog polugodišta te je riječke školarce dočekala i po povratku sa zimskih praznika.

Dogovor djece, roditelja i profesora

U nekim školama je krenula tek sada u siječnju, ali princip je za sve isti; čim učenici uđu u školu, mobitele na kojima zvuk mora biti obavezno utišan ne smiju vaditi dok ne izađu iz obrazovne institucije. Jedini prihvatljivi razlog za vađenje mobitela je zbog izvanredne situacije ili radi zdravstvenog problema učenika.

– Mi smo se još na početku godine u suradnji s roditeljima i učenicima dogovorili da se mobiteli pod odmorom ne koriste. Nije riječ o nekoj striktnoj zabrani i sankcijama, već o dogovoru kojeg se učenici pridržavaju i zadovoljni smo. Učenici pola dana provedu bez mobitela, više međusobno komuniciraju i druže se, zadovoljno je za Novi List ustvrdila Jasna Vukonić Žunič, ravnateljica OŠ Pećine, sumirajući višemjesečno iskustvo s ovim novim pravilom.

Izdvojeni članak
Jana Šimon

Psihologinja o potezu gradova i škola: ‘Potpuna zabrana korištenja mobitela nije nužno najbolje rješenje’

Učenici imaju i pametne satove

Dobra iskustva u Rijeci oko novog pravila ima i OŠ Eugen Kumičić gdje je u razgovoru za isti medij ravnateljica Ana Anić Opašić rekla da su i tamo učenici od prošle godine dobro prihvatili zabranu  mobitela. Situacija nije loša ni u školama koje su ovo pravilo uveli i od ove godine, kao što je u OŠ Srdoči gdje ravnatelj Ivan Vukić ipak napominje kako u provedbi novog pravila postoje i određeni izazovi.

– Mi smo velika škola, imamo 800 učenika i teško je to sve kontrolirati. Puno učenika ima i pametne satove, a i oni se ne bi smjeli koristiti. Prvi je dojam da se preporuka poštuje, a ako učenik ima potrebu nazvati roditelje zbog opravdanog razloga, to mu se dopušta, analizirao je Vukić aktualnu situaciju.

Uz Rijeku, odluku o neuporabi mobitela tijekom školskih odmora uveli su i splitske škole. Kao što smo pisali u rujnu 2023. godine, prema istraživanju provedenim prošlog ljeta, 86 posto od 1.705 ispitanih učitelj i preko 50 posto od 3.866 ispitanih učenika iz 84 škola diljem Hrvatske podržavala je zabranu mobitela u školama.