U ovom hrvatskom gradiću svi učenici i studenti dobivaju stipendiju

Da su stipendije velika pomoć u kućnom budžetu, najbolje znaju roditelji učenika i studenata. Prepoznao je to i jedan mali grad u Sisačko-moslavačkoj županiji – Novska. U ovom gradu ‘zemlja znanja’ nije samo floskula, a poboljšanje demografske slike grada samo mrtvo slovo na papiru, jer svim redovnim učenicima i studentima dodjeljuje se stipendija.

Foto: novska.hr

Pred tri godine gradonačelnik Novske Vlado Klasan pokrenuo je program stipendiranja svih učenika i studenata grada. Jedini uvjet za dobivanje ove stipendije jest da ste redovan učenik ili student, ima prebivalište u Novskoj te ne prima stipendiju po drugoj osnovi.

Raspisan natječaj za dodjelu stipendija NZPUSS-a

I sam gradonačelnik potiče iz siromašnijeg okruženja

Učenicima i studentima novac od stipendija bit će od velike pomoći, a izražavaju zahvalnost i oduševljenje jer se radi o dodjeli stipendija bez natječaja te bez posebnih uvjeta i dodatnih komplikacija same procedure.

– Gradonačelnik Klasan odlučio je pokrenuti inicijativu za dodjelu stipendija jer i sam potiče iz siromašnijeg okruženja te se tijekom mladosti i vlastitog školovanja susretao s nedostatkom financijskih sredstava. Inicijativa je pokrenuta ubrzo nakon lokalnih izbora 2013. godine kada je gradonačelnik dobio mandat za upravljanje gradom, kazao nam je Vedran Mihaljević, zamjenik gradonačelnika.

Dodaje kako kroz stipendije nastoje potaknuti izvrsnost i dodatno motivirati učenike i studente na postizanje što boljih rezultata školovanja.

– I roditelji su prepoznali važnost stipendija u vidu socijalnog momenta kao veliko olakšanje i pomoć za obiteljski budžet te su s olakšanjem primili vijest o dodjeli stipendija, ističe Mihaljević.

Grad Zadar raspisao natječaj za ukupno 115 stipendija za učenike i studente

U tri godine stipendirano 1.257 studenata

Stipendije su financirane isključivo iz proračuna grada Novske, a opterećenje proračuna od 2013. godine kada je program i pokrenut, za izdvajanja stipendija iznosi 5,7 milijuna kuna.
Iznos učeničke stipendije je 320 kuna, a studentske 560 kuna. Ove školske, odnosno akademske godine tako je ukupno dodijeljeno 315 stipendija, od čega 129 studentskih i 176 učeničkih.

– Do sada smo u 3 i pol godine, od 2013. godine stipendirali 1.257 učenika odnosno studenata dok je bivša gradska uprava u 23 godine stipendirala 114 učenika odnosno studenata. Uz to valja istaknuti i podatak da je Grad Novska proglašen gradom koji najviše izdvaja za stipendije u cijeloj Republici Hrvatskoj, zaključuje Mihaljević.

Podsjetimo i za kraj kako je prošle godine, po prvi puta u povijesti ovoga grada, uspostavljeno visoko školstvo. Naime, od 2015. godine u Novskoj djeluje Visoka škola Nikola Šubić Zrinski, a sam grad sufinancira upisnine polaznicima s područja grada Novske u iznosu od 2.000 kuna.

Odgovori