Pretraga

Maturanti imaju priliku dobiti stipendiju za studiranje od 2.500 dolara, prijave kreću uskoro

A- A+

Studentske stipendije za hrvatske maturante u Hrvatskoj i BiH nudi Hrvatska školska zaklada. Riječ je o organizaciji Hrvata u američkoj dijaspori koji studentima nude 2.500 dolara godišnje. Uvjet je doduše prosjek ocjena od 4,5 za svaki razred srednje škole. Prijave za ovu godinu su otvorene od prvog travnja do 15. svibnja. Ako niste student, možete pomoći drugim studentima kao sponzor, ako ste u mogućnosti godišnje plaćati dvije tisuće dolara.

euri u novčaniku

Foto: srednja.hr

Maturanti željni studiranja i stipendija za njih, gledaju gdje god mogu dobiti podršku za svoje daljnje obrazovanje. Ako ne dobiju potporu od grada ili županije, mogu se osloniti i na hrvatsku dijasporu u SAD-u. Upravo su oni pokrenuli Hrvatsku školsku zakladu/Croatian Scholarship Found (CSF). Riječ je o najvećoj hrvatsko-američkoj organizaciji koja stipendira studente u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Sjedište im je u Kaliforniji odakle djeluju od 1989. godine.

– Primarna svrha ove jedinstvene organizacije je razviti lidere za budućnost Hrvatske pružanjem financijske pomoći visokokvalificiranim studentima hrvatskog podrijetla, koji žive u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini, kako bi mogli pohađati sveučilište u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini, poručuju iz Hrvatske školske zaklade.

Izdvojeni članak
euri u novčaniku

Sveučilište studentima dodjeljuje stipendije od 1.440 eura, evo kako se prijaviti

Lani financirali 25 maturanata

Prošle jeseni, financirali su 25 stipendija za novopečene studente. Riječ je bilo o studentima iz svih dijelova dviju spomenutih država. Studenti su uz potporu ove organizacije započeli svoje obrazovanje na različitim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Pule, Sarajeva i Mostara. Pregledom njihovih stipendiranih studenata koje su objavili na svojoj web stranici, vidljivo je da studenti koji dobivaju stipendije studiraju i prirodoslovne i društvene predmete. Uz svakog studenta, navedeno je i ime konkretnog donatora koji je osigurao sredstva za tog studenta. Školarine iznose 2.500 dolara godišnje.

CSF ističe da je nepolitička organizacija, a da stipendisti prolaze rigorozan proces selekcije. Da bi imali priliku za CSF-ovu stipendiju, uvjeti natječaja ističu da kandidat mora imati prosjek 4,5 svake školske godine tijekom srednje škole. No, kod primanja stipendije, ističe CSF, ulogu igra i financijsko stanje obitelji studenta koji se javlja na natječaj.  Za ovogodišnje prijave za stipendiju krenuti će prvog travnja i trajati sve do 15. svibnja.

Za to vrijeme, zainteresirani studenti trebaju ispuniti prijavnicu. Sama stipendija se može produljiti do pet godina. To uključuje tri godine preddiplomskog i dvije godine diplomskog studija. Međutim, stipendist mora zadovoljiti kriterije CSF-a svojim postignućima tijekom studija. Stipendija se može i oduzeti, primjerice, ako student koji je prima počini neko kazneno djelo.

Izdvojeni članak
Ruka koja drži novčanice eeura

Koji hrvatski gradovi daju najviše stipendije? Izašao je popis, ovi su na vrhu

Možete i sami podržati studente

CSF se za pomoć studentima oslanja i na pomoć sponzora. Kako ističu, sponzor može biti pojedinac, cijela obitelj ili organizacija, No, sponzori moraju biti spremni pružati financijsku podršku studentima kroz njihov cijeli preddiplomski program i za to iskeširati dvije tisuće dolara godišnje. Potraga za sponzorima je konstantna, a iz Zaklade ističu da je to vrlo zahvalno iskustvo.

–  Jednom kada su studenti primljeni u program, sponzor može zatražiti geografsku lokaciju, spol i područje studija koje žele sponzorirati. Kada postanete sponzor, student kojeg podupirete će biti u kontaktu s vama. Moći ćete pratiti njihov napredak od brucoške godine do diplome na razdoblju od tri godine (preddiplomski) ili pet godina (magisterij). Mnogi naši sponzori koji putuju u Hrvatsku su upoznali svoje studente i kažu nam da je upoznavanje studenata i njihove obitelji bio vrhunac putovanja. Sponzoriranje doista promijeni život studenta nabolje. Mnogi naši studenti, pogotovo iz malih sela, nam kažu da bez sponzorstva ne bi imali fakultetsko obrazovanje, rekli su iz CSF-a.

Svi zainteresirani za davanje podrške studentima putem Hrvatske školske zaklade, mogu vidjeti detalje i ponuditi svoju pomoć putem ove poveznice.