Pretraga

U srpskim školama uče mandarinski

A- A+

     

Školski kolege istočno od Dunava mogli bi si u mladosti učeniti veliku uslugu za buduće dane, jer se ambiciozno pripremaju za budućnost.

Naime u srbijanskim osnovnim, ali i srednjim školama počinje pilot projekt koji će trajati do kraja ove školske godine, a nudi učenicima svih škola da uče, ni manje ni više, nego kineski jezik, koji će im predavati četrnaest profesora rodom iz Kine, prenosi jutarnji.hr.

Srbijanski ministar obrazovanja Željko Obradović na taj način smatra da će buduće naraštaje te zemlje pripremiti na novo globalno tržište koje Kina svojim jezikom, kulturom i proizvodima sve više preplavljuje.

Ukoliko se tamošnjim učenicima svidi taj nama egozotičan i stran jezik i pismo, kineski će se uvesti kao izborni predmet u sve škole, a razmjena učenika i međusobno učenje kultura bit će još povezanije.

Zašto naš medijski sveprisutni ministar Željko Jovanović nije došao na ideju da potpiše takav memorandum s kineskim ministrom obrazovanja Zhang Wanxueom, ne znamo. No, nikad nije kasno. Možda susjedni ministri razmjene međusobna iskustva te se hrvatske škole odluče uvesti ovu svakako korisnu promjenu, a možda je i đaci onda objeručke prihvate. Vrijeme će pokazati.