Pretraga

U Zagrebu 1.917 djece ostalo bez vrtića: To je značajno manje nego prošle godine

A- A+

Na upise u gradske vrtiće u Zagrebu stiglo je šest posto manje zahtjeva nego prošče pedagoške godine. Od 9.603 valjana zahtjeva, vrtić nije dobilo 1.914 djece, što je značajno manje nego lani. Iz Grada Zagreba navode i da očekuju da će do rujna gotovo sva djeca u Zagrebu imati mjesto u vrtiću, a oni koji ga ne dobiju do tada bit će upisani do kraja godine.

djeca se igraju u vrtiću, a ispred njih su autići

Ilustracija: Unsplash

Ove srijede objavljeni su prvi rezultati upisa u vrtiće u Zagrebu. Roditelji do 27. lipnja mogu uložiti prigovore, a konačni rezultati izlaze 10. srpnja. Grad Zagreb iznio je i podatke o broju zaprimljenih zahtjeva te onih koji su ostali bez mjesta. Manje je zahtjeva nego lani, a smanjio se i broj djece koja su ostala bez mjesta.

Bez vrtića ostalo 1.917 djece, značajno manje nego lani

– Na upisima u gradske vrtiće u 2024. godini pristiglo je ukupno 11.499 zahtjeva, što je šest posto manje nego prošle pedagoške godine (12.260). Od svih pristiglih zahtjeva, 1.896 odnosi se na djecu koja ne ispunjavaju uvjete za upis (premlada djeca). Od 9.603 valjanih zahtjeva, inicijalni broj upisane djece je 7.686, a broj neupisane djece koja ispunjavaju uvjete je 1.917. Prošle godine na inicijalnim rezultatima je upisano 7.140, a neupisane djece je bilo 3.180. Drugim riječima, zahvaljujući ulaganjima u proširenje kapaciteta gradskih vrtića imamo značajno bolju situaciju nego prošle godine, s 40 posto manje neupisane djece, navode iz Grada.

Ističu i da je u zahtjevima za upis u gradske vrtiće 1.402 djece koja su već upisana u privatne vrtiće, ali su roditelji predali zahtjev za upisom u gradski vrtić.

– Tu bilježimo gotovo trostruko povećanje broja zahtjeva u odnosu na prošlu godinu (564), za koje pretpostavljamo da je motivirano rastom cijena u privatnim vrtićima, navode iz Grada Zagreba.

Izdvojeni članak
Dječji vrtić Bukovac, PO KBC Rebro

Gradi se ili proširuje 95 vrtića, objavljeno u kojim gradovima i općinama: Radovi teški 51 milijun eura

Do kraja godine otvara se pet novih vrtića

Najavljuju i otvaranje još pet vrtića do kraja godine pa će zbog toka, smatraju u Gradu, sva neupisana djeca imati mjesto.

– Očekujemo da će do rujna gotovo sva djeca u Zagrebu imati mjesto u vrtiću. Naime, s obzirom na to da nisu popunjena sva mjesta iz planova upisa gradskih vrtića, planiramo u roku prigovora upisati još oko 200 djece, o čemu ćemo izvijestiti 10. srpnja. Nadalje, privatni i vjerski vrtići prošle godine su upisali oko 1.500 djece, te očekujemo slične brojke i ove godine. Jednako važno, budući da ćemo do kraja godine otvoriti još pet vrtića, ona djeca koja ne budu upisana u rujnu bit će upisana do kraja godine, navode iz Grada Zagreba u priopćenju.

Iako je generalno broj zahtjeva pao, udio prijava za jaslice i dalje raste – prošle je godine činio 71 posto svih zahtjeva, dok ove godine udio prijava za jaslice čini 75 posto. Porastao je i broj zahtjeva koji se odnose na djecu s teškoćama.

– Djecu korisnika mjere roditelj odgojitelj smo, kao što smo očekivali, doista najvećim dijelom uključili u sustav vrtića prošle godine, kada smo imali 1.537 zahtjeva za upisom, u usporedbi s 677 zahtjeva ove godine (smanjenje od 56 posto). Što se pak tiče uključivanja djece s teškoćama u razvoju u gradske vrtiće, ove godine imamo 35 posto više zahtjeva za upisom nego prošle godine. Sa zadovoljstvom izvještavamo da smo, u skladu s Akcijskim planom za unapređenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama u Gradu Zagrebu 2023.-2025., ove godine upisali 47 posto više djece s teškoćama u razvoju, navode zaključno iz Grada.