Pretraga

Gradi se ili proširuje 95 vrtića, objavljeno u kojim gradovima i općinama: Radovi teški 51 milijun eura

A- A+

Nakon što je u siječnju prošle godine odobreno je financiranje 255 projekata dogradnje i izgradnje vrtića, objavljeni su i rezultati drugog javnog poziva kojim se financira dogradnja 95 vrtića. Ukupna dodijeljena sredstva su 50.914.679 eura. Još je ranije najavljeno da svi prijavljeni projekti neće moći dobiti sredstva ni u ovom, drugom krugu, ali i da će biti objavljen i treći javni poziv.

Dječji vrtić Bukovac, PO KBC Rebro

Dječji vrtić Bukovac, PO KBC Rebro | foto: Grad Zagreb

Hrvatska se suočava s premalim obuhvatom djece u dječjim vrtićima, a jedan od razloga je i premali broj mjesta u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ukupna vrijednost javnog poziva je 51 milijun eura

Kako bi se obuhvat djece koja sudjeluju u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju u dobi od tri godine do polaska u školu povećao sa 76,3 posto na 90 posto, država planira povećanje kapaciteta za dodatnih 22.500 mjesta. Izgradnja i dogradnja vrtića financirat će se kroz Nacionalni plana oporavka i otpornosti.

Tako je u siječnju prošle godine odobreno je financiranje 255 projekata dogradnje i izgradnje vrtića. Raspisan je nakon toga drugi javni poziv, čiji su rezultati objavljeni odvih dana. Ukupno 95 projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i adaptacije predškolskih ustanova dobilo je 50.914.679 eura.

Izdvojeni članak
vrtić

Značajno se povećava satnica obvezne predškole, Fuchs: Kurikulum je osmišljen, to je ozbiljan zahvat

Najavljen i treći javni poziv

Kada je riječ o većim gradovima, kroz ovaj, drugi javni poziv, Gradu Zagrebu odobreno je pet projekata, a Splitu njih dva. Govoreći u siječnju o povećanju satnice obvezne predškole s 250 na sedamstotinjak sati, ministar Radovan Fuchs rekao je kako je prva faza dodjele novaca za vrtiće od 163 milijuna eura realizirana. Tada je otkrio i da je na ovaj, drugi javni poziv, pristiglo 128 prijava te da neće biti dovoljno sredstava za sve. No, najavio je i treći javni poziv.

– Pripremljen je i treći poziv, a to je iznos od oko 45 milijuna eura, koji je osiguran u programu Konkurentnosti i kohezije, a s tim bi sredstvima do 2030. obuhvat djece u vrtićima bio 96 posto, što bi bilo u skladu s ciljevima Europske unije, rekao je Fuchs u siječnju.

Popis gradova i općina kojima su odobreni projekti izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i adaptacije vrtića možete vidjeti u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab