Pretraga

U Zagrebu se i dalje pije, Bandić negoduje

A- A+

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je na konferenciji za novinare da maloljetnicima strogo treba zabraniti da piju i opijaju se na javnim mjestima te je izrazio žaljenje što o toj temi nije postignut konsenzus unutar radnih tijela zagrebačke Gradske skupštine.

Na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine zastupnici bi trebali raspravljati i o izmjenama odluka o komunalnom doprinosu i o komunalnom redu kojima bi se maloljetnicima zabranilo nositi i konzumirati alkohol na javnoj površini, koje nisu naišle na pozitivan odjek na odborima u Gradskoj skupštini.

Osim toga, Bandić je izrazio žaljenje što važnost tog prijedloga nisu prepoznali Savjet mladih grada Zagreba ni radna tijela zagrebačke Gradske skupštine. No neovisno o tome, gradonačelnik se nada da će se poteškoće u donošenju odluke na razini Ministarstva unutarnjih poslova ipak riješiti.

“Vjerujemo da će Ministarstvo unutarnjih poslova što skorije potaknuti rješavanje te problematike kroz zakonsku regulativu jer je zakonska regulativa iz 1990. godine zastarjela”, rekao je gradonačelnik.

Upozorivši kako alkohol razara pojedinca, obitelj i zajednicu, zagrebački gradonačelnik istaknuo je da je potrošio godinu dana kako bi Gradskoj skupštini poslao prijedlog kako bi unaprijedili prijedlog zastupnice Ismailovski koja je bacila bubu u uho gradskim zastupnicima o problemu alkoholizma među zagrebačkom mladeži. “I oni su protiv toga. A što da ja radim nego da povučem prijedlog odluke o komunalnom doprinosu i o komunalnom redu i čekam resorno ministarstvo da što prije izmijeni zakon”, a zatim da svoju odluku prilagodimo tom zakonu, rekao je Bandić i napomenuo kako je, među ostalim, alkohol i razlog zbog kojeg je ubijen Luka Ritz nedaleko od jezera Bundeka, aludiravši pritom na alkoholizirane napadače.

Napomenuvši kako u Zagrebu ima od 50 do 100 tisuća alkoholičara, neuropsihijatar Darko Breitenfeld upozorio je na problem pogibije mladih, posebice tijekom vikenda, kada je najviše vožnji u alkoholiziranom stanju. Također je istaknuo kako je u porastu bjesomučno opijanje mladih.

“Od petnaeste godine su se barem dva puta godišnje djeca opila, a u pet posto slučajeva se u tim godinama već i oko deset puta godišnje opijaju”, rekao je Breitenfeld, ističući kako je zadnji čas da se mladima zabrani piti na javnim površinama.

Također doktor Breitenfeld je rekao kako treba razmisliti o zabrani prodaje alkohola na stadionima, građevinskim objektima, benzinskim postajama…