Pretraga

U Zagrebu se za učenike osnovnih škola svakog tjedna organiziraju besplatne STEM radionice

A- A+

Za 50 osnovnoškolaca u Zagrebu ove se školske godine organiziraju besplatne STEM radionice u udruzi za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka. Tako će se radionice, od 24. listopada, održavati jednom tjedno, a namijenjene su učenicima od 1. do 6. razreda osnovne škole s područja Grada Zagreba koji zadovoljavaju najmanje jedan od sljedećih kriterija: roditelji im primaju doplatak za djecu, školu pohađaju po prilagođenom ili individualiziranom programu, pripadnici su rasne ili nacionalne manjine ili ako su daroviti.

Foto: Manuel Paljuh | Promo

Ako vaše dijete već u nižim razredima osnovne škole pokazuje izniman dar za STEM područja, od 24. listopada ga možete upisati na besplatnu STEM radionicu koja će se održavati u Zagrebu u udruzi za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka. Radionice će se odvijati tijekom cijele školske godine jednom tjedno, a primaju do 50 osnovnoškolaca.

Do kraja školske godine organizirat će se ukupno 108 STEM radionica

Radionice su namijenjene učenicima od 1. do 6. razreda osnovne škole s područja Grada Zagreba koji zadovoljavaju najmanje jedan od sljedećih kriterija: roditelji im primaju doplatak za djecu, školu pohađaju po prilagođenom ili individualiziranom programu, pripadnici su rasne ili nacionalne manjine ili ako su daroviti.

– Želimo da STEM radionice budu pristupačne što širem krugu djece. Posebno nam je stalo tu priliku pružiti djeci iz socijalno ugroženih obitelji. Upravo im rano upoznavanje sa STEM-om kroz neformalno obrazovanje može biti poticaj da se jednim od njegovih područja bave u budućnosti. Djeca će STEM radionice pohađati jedanput tjedno – ponedjeljkom ili utorkom navečer. Svaka će radionica trajati 60 minuta. Kako bi djeca samostalno ili u paru mogla sudjelovati u pokusima, bit će raspoređena u četiri grupe. Tijekom devet mjeseci, tj. do kraja školske godine, za ovu ćemo djecu organizirati 108 STEM radionica, rekla je Kristina Duvnjak, dopredsjednica udruge Bioteka.

Učenici će upravljati dronom i robotima

Radionice će pokriti četiri glavne discipline STEM-a: prirodne znanosti, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Djeca će se na radionicama susresti s alatom i opremom, u rukama će najčešće imati raznovrstan laboratorijski pribor te će naučiti koristiti se mikroskopom i teleskopom. Upravljat će dronom i robotima, a predmete koje će oblikovati na računalu moći će ispisati na 3D printeru.

Vodit će ih STEM ambasadori, volonteri koji uključuju studente, ali i sveučilišne profesore kao i stručnjake iz STEM područja. Radionice se organiziraju u sklopu projekta ‘Razvoj mreže STEM ambasadora’, projekt jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak
fuchs stipendija

Velike novosti u dodjeli STEM stipendije: Jedna skupina studenata dobivat će 4.520 kn mjesečno

Vrijednost ovog projekta je više od 2.8 milijuna kuna

Taj projekt provodi Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR, a njegova vrijednost je više od 2.8 milijuna kuna što je većinski sufinancirala i Europska unija, a dio je financiran iz Državnog proračuna.

Detaljne informacije koja je dokumentacija roditeljima potrebna za prijavu djece na besplatne STEM radionice Bioteke, s obrascem za prijavu nalaze se na ovoj poveznici.