Pretraga

Učenici se Kupidovim strelicama bore za odlazak u Belgiju

A- A+

Valentinovo je nekima stresan dan jer ne znaju što očekivati od bolje/ljepše/jače polovice, ili jer ne znaju kako će ta druga polovica reagirati na poklon. Drugi su odlučili suze usamljenice iskoristiti kao sol za tequilu uz uvijek iste govore kako je to ionako ‘samo konzumeristički praznik’. Od konzumerizma ne možete pobjeći, kao ni od Kupidove strelice, ali ako ste se jučer našli na đakovačkom Korzu, mogli ste kupovinom poslastica i poklona pomoći učenicima Ekonomske škole Braće Radić skupiti dovoljan iznos za put u Belgiju.


Izdvojeni članak

Naj profesorica iz Đakova zaslužila je od učenika putovanje u Tursku

Ekonomska škola Braće Radić u Đakovu iza sebe ima već zavidan niz uspješno organiziranih projekata, od razmjena učenika do gostujućih predavača poput Krešimira Mišaka prošle godine. Ove godine su odlučili da im je odredište Belgija, točnije projekt razmjene 19 učenika i 2 profesora iz Belgije i đakovačke srednje škole.

Razmjena je zamišljena dvosmjerno: u travnju učenici i profesori iz Belgije dolaze u Đakovo gdje će sudjelovati u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima u školi, zajedno s domaćinima.

Za put đakovačkih učenika i profesora nažalost u fondovima Europske Unije nije bilo novaca, pa su se profesori i učenici uz pomoć roditelja pobrinuli olakšati si financiranje.

– Budući da projekt nije u programu kojeg financira EU, učenici bi
trebali sami snositi troškove putovanja, a smještaj bi imali kod
učenika koje su ugostili. Da bismo smanjili iznos koji bi učenici trebali
platiti za put u Belgiju, organizirali smo humanitarne prodaje kolača
koje su pripremili roditelji i ukrasne predmete i poklone koje su
učenici izrađivali sami uz pomoć naših nastavnica Bernardice Šušak,
Darinke Rechner, Mirele Lemo Prevoznik, Stane Pavić, Brankice Radonić i
mene.
Ovakvu akciju smo već organizirali i u vrijeme prije Božića, a planiramo
još jednu prije Uskrsa također s prigodnim materijalima, ispričala nam je profesorica Zlata Hrženjak.

Izdvojeni članak

Profesor Veterine predstavio projekt uspješne proizvodnje hrvatske ekološke janjetinu

‘Jedino me malo strah belgijskih ovčara’

Cilj projekta je promicanje učenja engleskog jezika, a radi se o partnerskoj školi u Roeselareu s kojom su partneri u projektu promicanja ruralnog turizma u svrhu povećavanja zapošljavanja, samozapošljavanja i zadržavanja ljudi u svojim područjima u sklopu programa Erasmus+.

Osim materijalnog dobitka u vidu novčane pomoći za financiranje putovanja, učenici koji sudjeluju u razmjeni ističu kako je to bilo jedno ispunjavajuće iskustvo, jer su skupljali novac prodavajući stvari koje su sami napravili.

– Projekt će na taj način biti još zanimljiviji i još ga nestrpljivije očekujemo, jer nam nije sve bilo servirano na pladnju i moramo se sami pobrinuti kako bismo ostvarili putovanje, rekao nam je Luka Buljan, učenik 3. E1 razreda.

Prošle godine su učenici sudjelovali u jednodnevnoj razmjeni s učenicima iz Češke, tako da otprilike već znaju što ih čeka, a očekivanja od Belgije su samo pozitivna.

– Očekujem da ću u Belgiji pronaći nove prijatelje, naučiti nešto o njima i također steći iskustvo koje će mi pomoći u životu. Od osoba koje dolaze kod nas očekujem da će biti društveni te da će imati volje za učenjem nečega novog, rekao je Lukin prijatelj iz razreda i imenjak, Luka Pešut.

Usprkos svemu što je već iza njih, postoji nešto čega se boje.

– Jedino me malo strah belgijskih ovčara, priznaje Buljan.

Projekti za ovu školsku godinu nisu završili za ovu školu. Uz već spomenuto prikupljanje novaca za Uskrs, Ekonomska škola Braća Radić je domaćin susreta u projektu Working in Europe – skills for success programa Erasmus+ na kojem će sudjelovati 33 učenika i 10 profesora iz 5 zemalja Europe (Njemačke, Francuske, Španjolske, Bugarske i Rumunjske).

Share via
Copy link
Powered by Social Snap