Pretraga

Profesor Veterine predstavio projekt uspješne proizvodnje hrvatske ekološke janjetinu

A- A+

Na jednoj u nizu tribina Inovacije u medicini III, koje se održavaju u auli Rektorata, svoj projekt ekološkog stočarstva u ponedjeljak je predstavio profesor Veterinarskog fakulteta i prorektor Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga. Uz tri studije, dva programa i ostvarivanje intelektualnog vlasništva nad žigom, osnovana je i spin off tvrtka Eko janje.

foto: www.unizg.hr

Projekt ekološkog stočarstva Sveučilišta u Zagrebu temelji se na tehnologijskom projektu Proizvodnja janjetine s ekološkim znakom Hrvatske, koji je pokrenut još 2003. s ciljem unaprjeđenja stočarstva i poljoprivrede u Hrvatskoj i korištenja znanja koja nastaju na sveučilištu u svrhu razvoja domaćega gospodarstva, objavljeno je na stranicama Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Osijeku dobiva novi studij

Važno stvoriti preduvjet za očuvanje tradicionalnog načina proizvodnje

Projekt ekološkog stočarstva, koji vodi profesor Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Miljenko Šimpraga, temelji se na spoju izvornih hrvatskih pasmina domaćih životinja i inovacija u njihovu uzgoju i proizvodnji.

S obzirom na prirodne dispozicije Hrvatske, projekt je posebno istaknuo važnost stvaranja preduvjeta za očuvanje tradicionalnog načina proizvodnje, razvoja održive, ekološki i socijalno prihvatljive gospodarske djelatnosti te zaštite prirodnih vrijednosti, okoliša i kulturnog identiteta, piše na www.unizg.hr.

Profesor i zagrebački prorektor Šimpraga predstavio je dosadašnje rezultate te ostale projekte koji su u međuvremenu pokrenuti s ciljem poticanja konkurentnog ovčarstva i kozarstva koje se temelji na privatnom vlasništvu povezanom s trgovinom, prehrambenom industrijom i turizmom.

Izdvojeni članak

Kako se na hrvatskom kaže outsourcing, start up ili spin off?

Potpisan sporazum između zagrebačkog Sveučilišta i Udruge inovatora Hrvatske

Na tribini je uslijedila rasprava tijekom koje je istaknuta važnost povezivanja istraživača i gospodarstva, međusobne suradnje među istraživačima iz različitih znanstvenih područja te komercijalizacije rezultata istraživanja.

Osim toga,čelnici Sveučilišta u Zagrebu i Udruge inovatora Hrvatske potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji u području razvoja komercijalizacije inovacija i drugih aktivnosti koje pridonose unaprjeđenju hrvatskoga gospodarstva, poduzetništva i inovatorskog sustava. Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.