Pretraga

Učenike nakon praznika dočekalo ogromno iznenađenje na zidu škole, a iza svega stoji i divna poruka

A- A+

Šestotinjak učenika Osnovne škole Vidikovac u po povratku s praznika dočekalo je lijepo iznenađenje – bočna strana njihove škole upravo je postala dom velikog murala. Zid je oslikao umjetnik Vedran Štimac, prikazuje učenika koji u ruci drži Zemlju, a ispred njega leti bijela golubica. Ravnateljica škole Ana Bačić kaže nam da učenike podsjeća na Velog Jožu i diva Dragonju, a otkrila nam je i lijepu poruku iza ovog murala.

OŠ Vidikovac _ mura

Mural na OŠ Vidikovac u Puli | foto: Martina Gelenčir, srednja.hr

Tjedan nakon proljetnih praznika naša je redakcija provela u Puli. Uz planirane posjete školama dogodio se i jedan koji nije bio u rasporedu, a riječ je o šetnji do pulske Osnovne škole Vidikovac.

Zid je oslikao naš poznati muralist

Naime, ondje je baš po povratku s praznika učenike dočekalo, u punom smislu te riječi – ogromno iznenađenje. Jedan od bočnih zidova postao je mural. Prikazuje učenika s ruksakom koji pod rukom drži planet Zemlju, a ispred njega leti bijela golubica.

– U ovoj godini nastojimo postati međunarodna ekoškola pa smo osnovali ekoodbor. Tim koji će provoditi aktivnosti u školskom vrtu s učenicima. Na sastanku se između ostalog rodila ideja oslikavanja murala, jer je taj zid bio baš pogodan za uličnu umjetnost. Stupili smo u kontakt s umjetnikom Vedranom Štimcem, dogovorili s Gradom Pulom i dobili njihovu podršku, započinje priču ravnateljica Ana Bačić.

Izdvojeni članak

Foto: Fenomenalnom inicijativom učenici i učitelji uljepšavaju grad, oslikali mural u pothodniku

Iza slike se krije lijepa poruka

Škola je, navodi, imala želju da se muralom prikaže svevremenski lik koji će pronositi ideju ekološkog ponašanja u najširem smislu odnosno brige o odnosu prema svim živim bićima. Ideja je bila, veli ravnateljica, istaknuti važnost čuvanja prirode i mira, a Štimac je već dokazani ilustator i muralist.

– Prema riječima autora, mural predstavlja sadašnje i buduće generacije učenika kozmopolita koji koračaju u prosperitetniju budućnost koja počiva na humanističkim načelima mira, solidarnosti i sloge naroda cijelog svijeta, prepričava ravnateljica.

Učenici, koji na mural gledaju iz ogromnog dvorišta škole, zadovoljni su novim pogledom za vrijeme odmora.

– Učenici i učitelji iskazali su samo pozitivno mišljenje i oduševljenje muralom. Učenike podsjeća na Velog Jožu i diva Dragonju, kaže ravnateljica Bačić.

OŠ Vidikovac _ mura

Mural na OŠ Vidikovac u Puli | foto: Martina Gelenčir, srednja.hr