Pretraga

Uhljeb koji tvrdi da su iz SC-a pokradeni milijuni ‘cinkao’ kolegicu: Ministricu Divjak pozvao da ispita svoju najbližu suradnicu

A- A+

Duje Bonacci zaposlenik je Ministarstva znanosti i obrazovanja koji tvrdi kako mu je Ministarstvo oduzelo sve poslove na kojima je radio, a nove zadatke nitko mu nije dao. Već 12 mjeseci, priznaje, ne radi ništa, pa vrijeme popunjava pisanjem bloga. Ovih dana ustvrdio je kako je iz zagrebačkog SC-a pokradeno 129 milijuna kuna namijenjenih za sanaciju. I dok MZO kaže kako iščekuju izvještaj Ministarstva financija koji će otkriti na što su sredstva utrošena, Bonacci tvrdi kako bi ministričina najbliža suradnica morala znati odgovor na to pitanje.

Foto: Ivan Božić; srednja.hr| screenshot: RTL

Višegodišnji zaposlenik Ministarstva znanosti i obrazovanja koji je sam sebe prozvao uhljebom, Duje Bonacci, ovih je dana iznio ozbiljne optužbe na račun pet ministara te bivših i sadašnjeg upravitelja zagrebačkog SC-a. Svojom analizom ustvrdio je kako je od 159 milijuna kuna koje je MZO uložio u sanaciju SC-a, u tu svrhu utrošeno samo 30 milijuna, dok su, tvrdi, preostala sredstva – pokradena. Ministarstvo obrazovanja kaže kako je Ministarstvo financija već provelo proračunski nadzor te da će izvješće uskoro pokazati na što su točno sredstva utrošena.

Izdvojeni članak

‘Di su pare’: Zaposlenik ministarstva tvrdi kako je iz Studentskog centra pokradeno 129 milijuna kuna

U svom novom blogu Bonacci tvrdi kako i bez izvještaja Ministarstva financija, ministrica Divjak može doznati tko je odobravao sredstva za sanaciju i dodaje – osoba koja ih je odobrila odgovorna je za to ‘da se u konačnici jasno zna na što su isplaćena sredstva utrošena’.

Ovoga puta Bonacci prstom upire u Ivanu Krznar. Kaže kako je u dvama sustavima vidljivo kako je upravo suradnica ministrice za sanaciju odobrila 46.9 milijuna kuna te kako ne bi trebao biti problem od Krznar doznati i za što su spomenuta sredstva utrošena.

Posljednju objavu Duje Bonaccija u nastavku prenosimo u cijelosti. Napomenimo i kako smo u Ministarstvo poslali upit oko toga je li ministrica zatražila očitovanje Ivane Krznar, a o odgovoru ćemo vas pravovremeno izvijestiti.

Poštovana ministrice prof. dr. sc. Divjak,
iz jučerašnjih medijskih napisa doznao sam da ste od Ministarstva financija zatražili pomoć u vezi istrage višegodišnjeg spornoga raspolaganja sredstvima namijenjenim sanaciji Studentskog centra Sveučiilšta u Zagrebu.
Kao službenik Vašeg ministarstva ovim putem slobodan sam stoga podijeliti s Vama svoja saznanja kako biste što prije dobili odgovor na pitanje na što je točno potrošeno 159 milijuna kuna proračunskog novca namjenski uplaćenog od 2013. do 2017. Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu za potrebe „sanacije dugova iz prethodnih razdoblja”.
Za početak, pretpostavljam da kao odgovorna i upućena dužnosnica znate da je svaka isplata proračunskog novca detaljno i trajno evidentirana u internim informacijskim sustavima Ministarstva, SAP-u (sustavu za upravljanje proračunskim financijskim transakcijama) i CENTRIX-u (sustavu za upravljanje dokmentima). Dakle, ispisom zabilješki iz tih sustav stoga možete – bez ikakve potrebe da za to tražite pomoć Ministarstva financija ili bilo kojeg vanjskog tijela – odmah dobiti točan uvid u to tko je te isplate pripremio (ili kako se to u administrativno-stručnom žargonu kaže „odložio”), ili tko je drugom službeniku dao nalog za njihovu pripremu.
Siguran sam da takođrer znate i to da je službenik koji je isplate naložio i/ili pripremio odgovoran za to da se u konačnici jasno zna na što su isplaćena sredstva utrošena.
Dakle, najtočniji i najbrži način da saznate na što su sredstva namijenjena sanaciji SC-a utrošena je da na temelju ispisa zabilješki o pojedinim isplatama namijenjenim sanaciji SC-a iz CENTRIX-a i SAP-a utvrdite imena osoba koje su nalagale i/ili pripremale isplate tih sredstava, i onda od tih osoba izravno zatražite sve informacije.
Pa evo niže što sam o tome ja saznao.
15.4.2015. – isplata 20 milijuna kuna, po naputku Ivane Krznar
Dana 15. travnja 2015. godine izvršena je isplata 20 milijuna kuna na račun SC-a. Prema evidenciji u SAP-u, možete vidjeti da je isplatu pripremio („odložio”) državni službenik Branko Ptiček (bpticek). Nadalje, uvidom u CENTRIX možete vidjeti da je g. Ptiček je navedenu isplatu pripremio po izravnom naputku gđe. Ivane Krznar.
15.10.2015. – isplata 15 milijuna kuna, odložila Ivana Krznar
Dana 15. listopada 2015. godine izvršena je isplata 15 milijuna kuna na račun SC-a. Prema evidenciji u SAP-u, možete vidjeti da je isplatu pripremila („odložio”) državna službenica Ivana Krznar (ikrznar).
9.6.2017 – isplata 11.9 milijuna kuna, odložila Ivana Krznar
Dana 9. lipnja 2017. godine izvršena je isplata 11.9 milijuna kuna (11.900.348,15 kn) na račun SC-a. Prema evidenciji u SAP-u, možete vidjeti da je isplatu pripremila („odložio”) državna službenica Ivana Krznar (ikrznar). Ove se isplate sigurno sjećate, budući da je provedena u Vašem mandatu (Vi ste upravo tog dana preuzeli vođenje ministarstva) pa ste ju stoga morali i osobno odobriti.

Pitajte Ivanu Krznar

Kako je gđa Ivana Krznar Vaša najbliža suradnica, načelnica Vašeg kabineta, pretpostavljam da Vam neće biti problem od nje saznati na što je točno utrošeno 46.9 milijuna kuna za čiju je isplatu – prema gore prikazanim dokumentima – upravo ona odgovorna.
Uz to, vjerujem da Vas je gđa Ivana Krznar upoznala i s činjenicom da je ona u ime našeg ministarstva nazočila primopredaji upravljanja SC-om između prvog sanacijskog upravitelja Peje Pavlovića i njegovog nasljednika Mirka Bošnjaka. Pretpostavljam da je stoga gđa. Krznar dobro upućena i u ostale pojedinosti o raspolaganju proračunskim sredstvima namijenjenim sanaciji SC-a.
Uz nadu da će Vam ove informacije biti od koristi i zanimanja, srdačno Vas pozdravljam!
mr. sc. Duje Bonacci, viši stručni savjetnik
Samostalna služba za međunarodnu suradnju
Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap