Pretraga

‘Di su pare’: Zaposlenik ministarstva tvrdi kako je iz Studentskog centra pokradeno 129 milijuna kuna

A- A+

Duje Bonacci u hrvatskoj je javnosti vjerojatno najpoznatiji ‘uhljeb’. Višegodišnji zaposelnik Ministarstva tako se prozvao sam, budući da u posljednjih 12 mjeseci, otovreno priznaje, ne radi ništa. Ministarstvo mu je odbilo dati sporazumni otkaz dok je u tijeku istraživanje njegova rada koje provodi DORH, pa Bonacci slobodno vrijeme ispunjava pišući svoj UHLJEBlog. U svojoj posljednjoj objavi tvrdi kako je iz zagrebačkog Studentskog centra nestalo 129 milijuna kuna državnog novca.

Foto: Ivan Božić; srednja.hr| screenshot: RTL

Prvi sanacijski postupak zagrebačkog SC-a trajao je od 2002. do kraja 2004., a još u 2013., za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, pokrenut je novi. Drugi sanacijski postupak još uvijek nije dovršen, a sada zaposlenik Ministarstva znanosti i obrazovanja iznosi ozbiljnu optužbu.

‘Pljačka uz blagoslov četiri ministra’

Izdvojeni članak

Možda je rješenje servirati čokoladice i pudinge: U SC-u nestajao materijal za kolače pa se pokreće istraga

U svom blogu Duje Bonacci tvrdi kako je iz zagrebačkog Studentskog centra nestalo 129 milijuna kuna državnog novca. Ukratko, navodi Bonacci, država je SC-u za sanaciju isplatila 159 milijuna kuna, od čega čak 81% nije utrošeno u tu svrhu.

– U razdoblju od 2013. do 2017., Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu (SC) preko Ministarstva znanosti i obrazovanja (a nekoć i sporta) na ime „sanacije dugovanja iz proteklih razdoblja” iz državnog proračuna isplaćeno je 159 milijuna kuna. Od tog iznosa, najviše je 30 milijuna kuna uistinu potrošeno za ono čemu je bilo namijenjeno, odnosno za sanaciju zaostalih dugovanja. Ostatak od 129 milijuna kuna, odnosno 81% ukupnog iznosa, je „pronevjeren”, odnosno narodski rečeno – pokraden.
Ta pljačka javnog novca odvijala se tijekom mandata čak triju vlada – što „lijevih”, što „desnih” – te uz blagoslov čak četiri ministra – i jedne ministrice – znanosti i obrazovanja (a nekoć i sporta). Sanacija do današnjeg dana nije završena, a nitko od ministara – kao niti ministrica – ni na koji način nije reagirao kako bi pljačku zaustavio i odgovorne za nju primjereno sankcionirao, tvrdi Duje Bonacci, čiju analizu detaljno možete pročitati ovdje.

U izradi izvještaj koji bi trebao otkriti ‘Di su pare?’

Izdvojeni članak

‘Di su kolači?’ vol. 2: Namirnice nedostaju i kod šefice sindikata koja vodi proizvodnju slastica

Već je otprije poznato kako SC za 2018. nije od države dobio sredstva za sanaciju, a jučer su za RTL televiziju iz Ministarstva kazali kako bi uskoro trebalo biti poznato kako je utrošeno dodijeljenih 159 milijuna.

– Proračunski nadzor zatražen je od Ministarstva financija koje je prema našim saznanjima taj posao i izvršilo te očekujemo izvještaj, poručuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, prenosi RTL.

Bivši upravitelji kojima se ove optužbe stavljaju na teret kažu kako su one ‘ispod svake razine’ te ‘nemaju veze s pameću i rezultat su internih ratova u Ministarstvu obrazovanja’. Da SC posluje uredno za njegova mandata tvrdi i trenutni sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak.

– U mome mandatu niti jedna lipa namjenskih sredstava iz državnog proračuna nije utrošena ni na što drugo, nego isključivo na pokrivanje troškova dobavljačima, kazao je Bošnjak za RTL.

Sindikat mjesecima ne dobiva odgovor na pitanja vezana uz nelogičnosti u postupku sanacije

Izdvojeni članak

Sindikati: ‘Dok se javnost zabavlja kolačima, sanacijska uprava SC-a ne daje informacije gdje je nestalo 150.000.000 kuna poreznih obveznika RH’

Nakon poprilično ozbiljnih optužbi zaposlenika Ministarstva znanosti i obrazovanja, oglasio se i Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara. Podsjećaju kako su oni još u sječnju 2018. postavili brojna pitanja vezana uz nelogičnosti u sanaciji Studentskog centra u Zagrebu.

– Od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražili smo desetak dokumenata iz kojih bi bile vidljive isplate, tko je isplate odobravao, planove sanacije jedne i druge sanacijske uprave. Nikome to tada nije bilo interesantno, a trebalo je biti. Na jedvite jade dobili smo i odgovor od povjerenice za informiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja kako nam dokumente ne mogu ustupiti jer je “istraga u toku”. Postalo je interesantno tek jutos (sedam mjeseci nakon što je SSZSCH zatražio dokumente od MZO), nakon objave bloga zaposlenika Ministarstva, Duje Bonaccija, koji izražava sumnju kako u trošenju tako i u visinu iznosa sanacijskih sredstava. Ministarstvo znanosti i obrazovanja navodno još nije dobilo nalaz istrage. A da pošalje napokon dokumente koje smo zatražili? Ili da ih barem osobno pogleda i napravi matematiku, savjetuju u Sindikatu.