Pretraga

Uskoro će biti lakše kontrolirati vrijeme provedeno na Instagramu: Dolazi nova značajka

A- A+

Instagram uskoro uvodi novu značajku, koja će omogućiti tinejdžerima i njihovim roditeljima s kontroliranjem vremena provedenog u aplikaciji. Roditelji će moći vidjeti koliko vremena njihova djeca provode na Instagramu i postaviti vremenska ograničenja, dok će tinejdžeri dobivati podsjetnike da je vrijeme za pauzu.

Foto: Unsplash

Ono što je zanimljivo jest što je odluka objavljena dan prije nego što šef Instagrama, Adam Mosseri, se mora pojaviti pred američkim senatorima, koji istražuju online sigurnost, piše BBC. Posljednjih mjeseci, Instagram je pod velikim pritiskom javnosti da uvede strože kontrole korištenja društvene mreže među tinejdžerima, nakon što je interno istraživanje pokazalo da tinejdžeri krive Instagram za razvijanje anksioznosti.

Očekuje se da će Odbor američkog Senata ispitati gospodina Mosserija o internim informacijama Instagrama o sigurnosti djece i njegovim planovima – kao i o onome što odbor naziva ‘potencijalnim zakonodavnim rješenjima’. Da je tajming objave nove značajke zanimljive je rekao i konzultant za društvene mreže, Matt Navarra.

– Instagramov šef će htjeti dati nešto novo i značajno američkim senatorima kad ga budu ispitivali. Nova značajka će poslužiti zabrinutim roditeljima kao novi alat za očuvanje sigurnosti njihove djece pri korištenju Instagrama, ali mnogi će se pitati zašto im je toliko dugo trebalo da se pokrenu, zaključio je Navarra.

Izdvojeni članak
bijeli pas

‘Posadit ćemo jedno stablo za svaku fotku ljubimca’: Evo tko stoji iza viralnog trenda na Instagramu

U blog objavi, Mosseri je najavio lansiranje nove značajke ‘take-a-break’, o čemu je već tweetao i u studenom. Značajka će također pokazivati i savjete od stručnjaka, koji bi im trebali pomoći u promišljanju i resetiranju. Tinejdžeri će dobivati obavijesti kako bi uključili podsjetnike za pauze. Vremenska ograničenja već sada postoje na Instagramu – korisnici mogu svojevoljno postaviti dnevni limit i dobiti obavijest kada ga dosegnu.

– Ako bi netko skrolao određeno vrijeme, zamolit ćemo ih da uzmu pauzu od Instagram i predložiti im da si postave podsjetnike da u budućnosti češće uzimaju pauze, napisao je Mosseri.

Dodatan alat za roditelje

Instagram je također najavio novi alat za roditelje koji će postati dostupan u ožujku 2022. godine, koji će im dopustiti uvid u vrijeme koje njihova djeca provode na Instagramu, kao i postavljanje vremenskih ograničenja za aplikaciju. Druga značajka će dopustiti tinejdžerima, ako žele, da njihovi roditelji dobiju obavijesti kada oni odluče podnijeti prijavu protiv nekog drugog Instagram korisnika.

Mosseri je tako najavio i da će uvesti novi sistem koji će omogućiti masovno upravljanje Instagram računima. Počevši od siječnja, novi sustav će dopustiti korisnicima da pregledavaju sve svoje objave, ili njihove lajkove i komentare, kronološkim redoslijedom, te da istovremeno odaberu nekolicinu i masovno ih brišu.

– Iako će biti dostupan svima, vjerujem da će ovaj alat biti posebno značajan tinejdžerima, kako bi mogli u potpunosti shvatiti kakve sve informacije dijele na Instagramu i što je vidljivo drugima, ali i da postoji lakši način kako bi kontrolirati svoj digitalni otisak, rekao je Mosseri.

Uz to, aplikacija će proširiti limit dopisivanja među tinejdžerima, pa tako više ljudi koji nisu njihovi pratitelji, ih više neće moći tagirati ili spominjati u svojim pričama. Druga značajka će također poticati korisnike prema drugim temama, ako se primijeti da previše vremena provode na jednoj. Nije objašnjeno o kakvim će se sadržajima raditi niti kako će točno funkcionirati, već je samo dan primjer da korisnik koji je gledao objave o ljepoti, će dobivati kao prijedlog putovanja, dizajn interijera ili pse.

Zaštita mladih

Prije ispitivanja pred američkim političarima, u blogu je najavio nove mjere govoreći kako nastavlja pozdravljati produktivnu suradnju sa zakonodavcima i kreatorima politika oko zajedničkog cilja, koji bi bio stvaranje online svijeta od kojeg će buduće generacije imati koristi, ali i biti zaštićene.

Nove mjere je toplo pozdravila i zaklada Molly Rose, osnovana u spomen tinejdžerke Molly Russell, koja si je oduzela život 2017. godine i koja je sadržaj Instagram smatrala uznemirujućim.

– Kao i inače, kada su u pitanju ovakve najave, detalji prijedloga su ti koji će pokazati koliko će efikasne biti nove mjere. Prebacivanje odgovornosti na roditelje, bez da Instagram također poduzme dodatne korake prema podizanju online sigurnosti, također ne bi bilo prikladno, upozorili su iz Zaklade.

S time se složila i Sarah Goodall, izvršna direktorica konzultantske tvrtke za društvene mreže Tribal Impact. Posebno je pohvalila značajku o obavijesti za roditelje kada su u pitanju prijave. Doduše, Goodall, koja je i sama roditelj, je rekla da bi društvene mreže trebale općenito učiniti više po pitanju roditeljskog uvida u aktivnost njihove djece.

– Puno djece je veoma izolirano zbog njihovog iskustva na društvenim mrežama. Puno roditelja s kojima surađujem se trude biti aktivni na društvenim mrežama, ali oni ne znaju raditi s njihovom djecom – kakve razgovore vode, kakve portale posjećuju. I vjerujem da bi društvene mreže mogle učiniti više po tom pitanju, rekla je Goodall.