Pretraga

Usporedba: Na što su mladi trošili vrijeme 2004. i 2014.

A- A+

Godine 2004. svijet je bio drastično drugačije mjesto nego danas. Osoba koja se tada rodila, danas je učenik šestog razreda osnovne škole. Stipe Mesić završavao je prvi predsjednički mandat, a mobiteli koji su imali display u boji i polifone melodije bili su hit na tržištu. U narednih deset godina mnogo se toga promijenilo. Provjerite kako su mladi provodili vrijeme 2004., a kako 2014. godine!

Flickr; Mike Burns

Izdvojeni članak

Zemlja znanja: Jedini u EU ulažemo u istraživanje i razvoj manje nego 2004.

Mnogi su faktori utjecali na to kako trošimo vrijeme u posljednjih desetak godina. Najviše od svega, razvoj tehnologije, interneta i društvenih mreža, ali i svjetska financijska kriza iz 2008. koja je mladima otežala zaposlenje i financijsko osamostaljenje. S druge strane, mladi su i dalje mladi. I dalje volimo sve što vole mladi i i dalje na te stvari trošimo puno vremena. Koliko smo se onda stvarno promijenili?

Na žalost, podaci o tome koliko minuta na dan za određene aktivnosti ne postoje za mlade u Hrvatskoj. Postoje, zato, za mlade Amerikance, a kako se trendovi koji počinju preko bare kod nas, ali i u ostatku zapadnog svijeta, vrlo često prepisuju, podaci o tome koliko vremena na razne aktivnosti troše mladi Amerikanci, objavljeni na portalu Priceonomics, mogu biti vrlo indikativni za trendove u ostatku zapadnog svijeta.

Kroz program American Time Use Survey, američka vlada prikuplja nevjerojatno detaljne podatke o tome koliko vremena u danu na koje aktivnosti troše njeni građani. Ako se u fokus stave mladi između 20 i 29 godina, promijene u deset godina, između 2004.godine i 2014. godine, i više su nego zanimljivi.

Izdvojeni članak

Najbolji mladi poljoprivrednik Hrvatsku će predstavljati u Bruxellesu

Istraživanje

The American Time Use Survey, velika je i vjerodostojna baza podataka. Istraživanje provodi američka verzija DZS-a, na uzorku od 10.000 Amerikanaca.

Sudionici istraživanja vode dnevnik o potrošnji vremena, tako da bilježe koliko su minuta trošili na koju aktivnost. Sveukupno moraju zabilježili što su točno radili u svakoj od 1440 minuta koje sačinjavaju jedan dan. Kategorije potrošnje vremena dijele se na 17 općih, poput spavanja, rada, gledanja televizije, te 431 specifičnu, poput igranja odbojke ili popravljanja namještaja.

Na kraju se dobije osobni rezultat za jednu osobu koji izgleda otprilike ovako: 500 minuta spavanja, 60 priprema hrane, 135 odmor….

Poopći li se velik broj takvih rezultata, dobije se vrlo jasna slika o tome kako izgleda život pojedinca, koje su stvari bitne članovima nekog društva i što se događa s pojedinim podskupinama tog društva.

Što se mijenja

U tablici se vidi raspodjela potrošnje vremena Amerikanaca u dvadesetim godinama.

foto: Priceonomics

Izdvojeni članak

Odustao od škole kako bi programirao video igrice

Neke su od promjena očekivane. Mladi su, u usporedbi s 2004., u 2014 više vremena provodili surfajući internetom i igrajući video igrice. U tom se vremenskom periodu način korištenja interneta u potpunosti promijenio. Godina je to u kojoj je Facebook tek osnovan, a YouTube još nije ni postojao. Također, online igrice poput WoW-a, LOL-a i drugih u tih su deset godina doživjele ekspanziju, a nove igraće konzole, PS4 i Xbox, osim što su oborile sve rekorde prodaje, imaju mogućnost igranja online.

S druge strane, novi oblici zabave, posljedično su uzrokovali pad drugih. Mladi su manje vremena provodili gledajući televiziju i filmove. Manje se i priča telefonom, a više dopisuje.

Možda najdrastičnije, i najozbiljnije promijene u potrošnji vremena uzrokovane su svjetskom ekonomskom krizom. Mladi su u 2014. u usporedbi s 2004. manje rade, manje putuju i manje kupuju. U dodatnim podatcima navedeno je kako 26% mladih koji su sudjelovali u anketi 2014. godine nisu bili zaposleni. Godine 2004. taj je postotak bio na 23.

Pad putovanja i kupovine može se objasniti i sve većom upotrebom interneta u svakodnevnom životu. Zašto bi netko potrošio puno vremena na kupovinu, kada ju može obaviti od kuće? Isto tako, nečija fizička prisutnost na određenom mjestu posredstvom interneta često je nepotrebna što umanjuje potrebu za prijevozom i putovanjem.

Zabilježen je i pad vremena provedenog u brizi za drugu osobu. Taj se podatak objašnjava manjim postotkom mladih koji su u dvadesetima bili roditelji. Godine 2004. 33% mladih su u dvadesetima bili roditelji, a godine 2014. godine taj je postotak pao na 28%.

Iz podataka se vidi i da mladi manje vremena provode jedući, ali na hranu generalno provedu više vremena, kada se uključi i više vremena koje se provede na pripremu hrane.