Pretraga

Zemlja znanja: Jedini u EU ulažemo u istraživanje i razvoj manje nego 2004.

A- A+

Prema jučer objavljenim podacima Statističkog ureda Europskih zajednica (Eurostat), Hrvatska je u istraživanje i razvoj prošle godine uložila manji dio BDP-a nego 2004. Dok u većini zemalja Europske Unije ulaganja u razvoj rastu, Hrvatska je jedna od rijetkih kod kojih pada.

Flickr

Izdvojeni članak

Hrvatski učenici imaju najmanju satnicu materinskog jezika u Europi

Eurostat je jučer objavio podatke u ulaganjima zemalja Europske unije u istraživanje i razvoj, te ih usporedio s podacima od prije deset godina. Istraživanje se odnosi na ulaganjima u privatnom i u javnom sektoru. Dok se prije deset godina u razvoj novih znanja i tehnologija u Hrvatskoj uložilo 1.03 % ukupnog BDP-a, što je iznosilo 345 milijuna eura, prošle godine potrošnja je pala za 5 milijuna eura i iznosi tek 0,79 ukupnog BDP-a. Prema ovim podacima jedina smo zemlja u kojoj se danas ulaže manje novca nego prije deset godina.

Udio BDP-a koji se ulaže u  istraživanje i razvoj pao je i u Švedskoj, Finskoj i Luxemburgu, ali je u tim zemljama BDP rastao toliko, da i manjim udjelom uloženog BDP-a u istraživanje i razvoj otišlo ukupno više novca. Udio BDP-a koji se ulaže u nova znanja ostao je isti i u Rumunjskoj, ali zbog rasta BDP-a u zadnjih deset godina, Rumunji  u razvoj i istraživanja ulažu gotovo dvostruko više novca.

U europskim se zemljama 2014. godine ukupno u razvoj novih znanja i tehnologija potrošilo ukupno 383 milijarde eura, a prosječan udio BDP-a zemalja koji ide u tu svrhu je nešto više od 2%. Prije deset godina taj udio bio je na 1,76%.

Samo se u skandinavskim zemljama, Švedskoj, Finskoj i Danskoj ulaže više od 3% BDP-a, dok su vrlo blizu tom postotku Austrija, Njemačka, Belgija i Slovenija.

Susjedi Slovenci zemlja su u kojoj u istraživanje najviše ulažu privatne tvrtke. Tako gotovo 77% ulaganja u Sloveniji dolazi iz privatnog sektora. Hrvatska je s druge strane jedna od zemalja koja najviše ovisi o državnim ulaganjima.

Cijelo izvješće pročitajte ovdje.