Pretraga

Uvod u fiziku katastrofe

A- A+

 

Uvod u fiziku katastrofe djelo je suvremene američke prozaistice Marishe Pessl. Ovo je djelo Pesslin prvijenac u kojem je pokazala izniman spisateljski talent, a priča govori o vezi između mlade, talentirane učenice i njezinog karizmatičnog oca, profesora političkih znanosti. Glavna junakinja romana je Blue Van Meer koja nam poput dnevnika iznosi svoju zanimljivu i nepredvidljivu priču o odrastanju prepunu književnih referencija i igre riječima što ovaj roman čini impresivnim i lako čitljivim.

Blue je kao djevojčica izgubila majku, koja je poginula u prometnoj nesreći te ju od tada odgaja samohrani otac, vrlo učen i svestran čovijek. U prvom dijelu romana meni se jako svidio opis susreta Bluenih roditelja i njihove ljubavi  te jedna lijepa priča o tome kako je Blue dobila ime. Blueina majka bila je umjetnica koja je imala vrlo zanimljiv hobi, a to je bio lov na leptire. Bila je opčinjena leptirima i katkada je znala po cijelu noć slagati leptire po svojim staklenim vitrinama. Iako je jako voljela taj hobi, nije baš bila naročito dobra u lovu te je uspijevala loviti samo jednu vrstu plavih leptira po kojima je njezina kćer kasnije dobila ime…

Otac je profesor političkih znanosti koji je bio vrlo cijenjen, odnosno Bluenim  riječima: ” Budući da je otac prihvaćao pozive raznih sveučilišta, njih su dvoje neprestano putovali, te je Blue cijelo svoje školovanje provela vozeći se s ocem u plavom volvu,  putujući od škole do škole.  Dok je otac predavao, ona je odlazila u školu i vraćala se kući gdje bi čitala knjige, a predvečer s ocem glumila razne komade iz svjetski poznatih drama, recitirala mnoge sjajne pisce, što ju je otac naučio. Tako su prolazili njeni tinejdžerski dani, sve dok nije upisala završni razred svoje srednje škole u gradiću Stocktonu u sjevernoj Karolini. Otac se odlučio posvetiti svojoj kćerki budući da joj je to bila zadnja godina školovanja i poslije odlazi na Harvard i rastaje se s njime, pa je tako odlučio da će njih dvoje cijelu godinu provesti u Stocktonu u raskošnoj iznajmljenoj kući. Ovdje je Blue upisala srednju školu St. Galway i uskoro će se njezin život u potpunosti promijeniti.

u St. Galwayu predaje Hannah Schneider, profesorica Uvoda u film, koja ima vrlo prisan odnos sa grupom učenika koji su zbog toga u školi nazvani aristokratima.  Blue ulazi u tu grupu učenika, koja svoje vikende provodi zabavljajući se u kući Hanah Schneider. Ona opisuje Hannah Schneider kao vrlo zanimljivu osobu koja izgledom podsjeća na hollywoodsku divu, a karakterom daje dojam vedre i drage osoba koja im je pomagala savjetima kako o školi tako i o privatnom životu. Blue je jako voljela Hannah i uživala je u večerima koje su provodili kod nje, sve do jednog dana. Bilo je to za vrijeme praznika kada je Hannah odlučila odvesti aristokrate na kampiranje na planinu The Great Smokies.

Na kampiranju se događa doista neočekivan preokret. Aristokrati su izgubljeni u planini, Blue je pronađena pred jutro  kako prestrašena i u užasnom stanju leži u šumi, a Hannah Schneider je dan nakon nje pronađena obješena usred šume o narančasti električni kabel. 

Nakon ovog obrata radnje, Blue se uvelike mijenja, nosi veliku traumu u sebi te počinje istraživati Hannahino, kako su detektivi procijenili, samoubojstvo u koje nije vjerovala. Mislim da je ovo najzanimljiviji dio romana jer Blue u svom istraživanju saznaje razne tajne koje su od nje skrivane cijeli život, pa tako iznenađuju i čitatelja jer to nije očekivao, od smrti njene majke, pa do toga tko je njen otac i tko je zapravo Hannah Schneider. Radnja se uvelike mijenja, što bi se moglo nazvati i šokom za čitatelja, no to pokazuje istinski talent Marishe Pessl koja je priču učinila napetom sve do posljednjih stranica  romana. 

Kraj romana je neočekivan i  pomalo čudan, ali  to je ono što ga je učinilo toliko dobrim i do samog kraja zanimljivim i neočekivanim. Roman je vrlo dobro prihvaćen od strane kritičara, te kako piše The New York Times Book Review “Nakon ove optimistične knjige čitatelji će htjeti još“.

—————————————————————————————————————