Pretraga

Uvođenje COVID potvrda u škole i fakseve odgođeno za utorak: Fuchs odgovorio što je sa studentima

A- A+

Uvođenje COVID potvrda u obrazovne institucije, dakle i škole i fakultete, odgođeno je s ponedjeljka na utorak. To je ovog četvrtka potvrdio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Kako stoji u priopćenju Vlade, Fuchs je rekao i da će se zaposlenici škola moći testirati i unutar i izvan škola. Kada je riječ o studentima od kojih fakulteti traže COVID potvrde, Fuchs je rekao da to fakulteti sukladno autonomiji sveučilišta mogu tražiti, ali da odlukom Stožera nije predviđeno da studenti moraju dokazivati svoj status.

Screenshot: RTL

Umjesto od ponedjeljka kako je prvotno najavljeno, za zaposlenike u sustavu obrazovanja COVID potvrde bit će obavezne od utorka, priopćeno je iz Vlade.

Provjera dvaput tjedno

– Mjere će stupiti na snagu, uvažavajući određene organizacione pripremne potrebe što se tiče mjesta testiranja i organizacije samih ravnatelja koji će to trebati provoditi, u utorak i mislim da će to tako biti i sutra objavljeno na Stožeru civilne zaštite RH, rekao je ovog četvrtka ministar Radovan Fuchs, prenosi RTL.

Kao i u ostalim javnim službama sve će škole, visokoškolske ustanove i instituti, provjeravati imaju li zaposlenici COVID potvrde, potvrde o testiranju na COVID ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje. Fuchs je istaknuo i da će biti osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje jer svima koji to moraju obaviti moraju osigurati da ih što jednostavnije, lakše i bliže mogu provesti. Naveo je i da će se predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada za zaposlenike provjeravati dva puta tjedno. Kako je priopćeno iz Vlade, zadaća ravnatelja škola je da organiziraju proces kontrole COVID potvrda i testiranja zaposlenika.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima čitače na vratima koji se mogu programirati na način da ako netko ima COVID potvrdu koja vrijedi određeno vrijeme možemo mu dati ovlaštenje da može otvarati vrata. U školama imamo osoblja koje se može u tom smislu posložiti. Ja sam bio neki dan na skupu ravnatelja osnovnih škola i stekao sam utisak da su itekako sposobni i voljni sudjelovati u ukupnoj borbi protiv pandemije, rekao je Fuchs, prenosi RTL televizija.

Testirat će se moći u školama i izvan škola

Na novinarski upit pojasnio je i da će se zaposlenici moći testirati u školama i izvan škole, te da škole koje imaju više zaposlenika koji se moraju testirati mogu s institucijama ovlaštenima za testiranje sklopiti dogovor o testiranju u školi. Kućni testovi za sada nisu opcija, otkrio je naknadno.

Fuchs smatra i kako nema baš škola u kojima će biti jako puno nastavnika koje će trebati testirati jer je procijepljenost u obrazovnom sustavu porasla zadnjih nekoliko tjedana na oko 74 posto. Upitan što će biti s onima koji se neće htjeti testirati rekao je kako osobno ne može razumjeti zašto se netko ne bi htio testirati niti cijepiti.

– Ako netko odbije testiranje onda se primjenjuju odredbe Zakona o radu i Zakona o odgoju i obrazovanju i u tom slučaju ne može ući u radni prostor, poručio je Fuchs.

Izdvojeni članak
covid potvrda

Zagrebački faks uvodi obvezne COVID potvrde i za studente, bez njih ne mogu na nastavu

Fakulteti zbog autonomije mogu tražiti COVID potvrde od studenata

Kako je srednja.hr pisala, neki fakulteti poput Veterinarskog najavili su da će COVID potvrde biti obavezne i za studente. Upitan za komentar na to, Fuchs je odgovorio da fakulteti sukladno autonomiji Sveučilišta mogu zatražiti COVID potvrde od studenata, ali i da u ovom trenutku odlukom Stožera civilne zaštite RH nije predviđeno da studenti moraju dokazivati svoj status COVID potvrdama ili antigenim testiranjem.

– Osim za one kategorije koje moraju obavljati praksu u okviru svoje edukacije u institucijama u kojima je to nužno. To već funkcionira, to su studenti medicine, studenti sestrinstva i studenti učiteljskih fakulteta koji odlaze na praksu u učionice, kazao je Fuchs.

Fuchs je rekao i da će testiranje za sve državne zaposlenike i za sve javne službenike biti besplatno, točnije – troškove će snositi državni proračun.

– Najvjerojatnije će škole na kraju mjeseca fakturirati iznos, uz dokaze da su testiranja obavljena, a mi ćemo onda isplaćivati, kazao je Fuchs.

Dodao je kako oko 22.000 ljudi u školama, javnim institucijama i sveučilištima nema dokaz da su cijepljeni.

– Kućni testovi u ovom se trenutku nisu razmatrali kao mogućnost u ovoj fazi kontrole, ali možda će to u budućnosti, ako bude potrebe, biti opcija. Za takvo nešto trebalo bi malo drugačije pripremiti evidenciju, rekao je Fuchs, prenosi RTL.

Dodao je i kako će roditelji za roditeljske sastanke uživo trebati COVID potvrdu ili dokaz o testiranju,a oni koji to nemaju mogu kontaktirati nastavnike telefonski ili online.