Pretraga

Zagrebački faks uvodi obvezne COVID potvrde i za studente, bez njih ne mogu na nastavu

A- A+

Od idućeg ponedjeljka svi zaposlenici državnih i javnih ustanova moraju imati COVID potvrde za dolazak na posao. Obavezne COVID potvrde Veterinarski fakultet u Zagrebu odlučio je uvesti i za studente. Oni koji COVID potvrdu nemaju neće moći pristupiti nastavi, a izostanak s nastave zbog neposjedovanja COVID potvrde istovjetan je izostanku iz drugih razloga.

veterinarski fakultet

Veterinarski fakultet u Zagrebu
Foto: Youtube screenshot; Veterinarski fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

– Studenti koji nemaju važeću EU digitalnu COVID potvrdu od 15. studenoga 2021. godine neće moći pristupiti niti jednom obliku nastave ni boraviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, stoji u uvodu obavijesti koju su dobili studenti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Za izostanke zbog COVID potvrde vrijede iste odredbe kao i za druge izostanke

Obavijest potpisuje dekan Nenad Turk, a dalje se u njoj navodi kako će se studentima prije pristupanja svakom predavanju provjeravati važeće EU digitalne COVID potvrde. Izostanak s nastave zbog neposjedovanja važeće COVID potvrde istovjetan je izostanku iz drugih razloga, piše u istoj obavijesti.

– Studenti su izostanak s nastave iz razloga navedenog u prethodnoj točki dužni opravdati Referadi za integrirani preddiplomski i diplomski studij Veterinarskog fakulteta, a za izostanke vrijede iste odredbe kao i za izostanke s nastave zbog bilo kojeg drugog razloga, piše u obavijesti.

Oni koji iz medicinskih razloga ne mogu biti cijepljeni i ostvariti preduvjete za EU digitalne COVID potvrde, istoj Referadi moraju dostaviti službeni dokaz o kontraindiciranosti cijepljenja najkasnije do petka u 14 sati. Tim će se studentima, navode s Veterinarskog, omogućiti prisutnost na nastavi uz pojačane mjere. Na kraju obavijesti s fakulteta podsjećaju studente i da je cijelo vrijeme u svim zatvorenim prostorima Veterinarskog obavezno nošenje zaštitnih medicinskih maski na ispravan način.

– U nadi da će dosljedno provođenje navedenih nužnih i propisanih mjera, kao i nastavak provođenja svih drugih nužnih epidemioloških mjera, pridonijeti što bržem smirivanju epidemiološke situacije bolesti COVID-19, od vas kao studenata biomedicinskog područja očekujem cjelovito poštivanje i razumijevanje navedenih mjera u svrhu održavanja neometanog nastavnog procesa, stoji u obavijesti koju potpisuje dekan Turk uz dodatak kako su ove mjere podložne izmjenama ili dopunama sukladno odlukama Stožera RH.

Izdvojeni članak

Što je s mjerama za studente? Stožer kaže da se ne mijenja ništa, evo rezultata velike ankete o prelasku na online nastavu

Iz uprave faksa kažu da je cijepljeno 90% zaposlenih i 70% studenata

Podsjetimo, još su u petak najavljene obavezne COVID potvrde za sve zaposlenike javnih i državnih službi, što uključuje i zaposlenike fakulteta. Pritom je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, rekao kako Stožer i HZJZ nisu propisivali nove mjere za fakultete, ali i da o njima ionako odlučuju visoka učilišta.

– Mi za sada za studente nismo posebno propisivali neke mjere, nego sveučilišta imaju propisane mjere. Mi smo kao epidemiolozi pomagali uvijek u donošenju i u propisivanju tih mjera, rekao je u petak Capak.

Veterinarskom fakultetu poslali smo upit. Pitali smo ih zašto su odlučili uvesti obavezne COVID potvrde i za studente i što će biti s onima koji nemaju potvrdu, a iskoriste sve izostanke.

– Nastavak COVID-19 pandemijske godine i prilagodba svih oblika nastavnog procesa velik su izazov s kojim smo se morali suočiti i suočavamo se i dalje. Osim već isprobanog modela nastave na daljinu, uspješno smo se snašli i u hibridnom modelu nastave koji smo izvrsno odradili, a u najboljem je mogućem obliku izvedena i praktična nastava s obzirom na objektivne okolnosti. No svjesni negativnih psihosocijalnih učinaka izolacije i nedostatka socijalnih kontakata, te u želji da život što je moguće više bude normaliziran kao u pretpandemijsko vrijeme, velika većina nastavnika, nenastavnog osoblja i studenata pristupila je preventivnom cijepljenju. Pomno prateći aktualnu situaciju odlučili smo provesti anonimnu anketu među zaposlenicima i studentima kako bi imali bolji uvid u trenutačnu situaciju, te možemo istaknuti da je više 90 % zaposlenika Veterinarskoga fakulteta cijepljeno ili je preboljelo COVID-19, a dosad je cijepljeno i oko 70 % studenata ili je bolest preboljelo, što nam osigurava povoljnu epidemiološku situaciju na Fakultetu i u novoj akademskoj godini, kažu s Veterinarskog.

Veterinarski: ‘Smatramo da i studenti kao punoljetne i odgovorne osobe moraju poštovati iste mjere kao i svi zaposlenici i gosti’

Studente su, dodaju, uključili jer smatraju da kao punoljetni građani trebaju pokazati odgovornost.

– U skladu s najavom Nacionalnog stožera da će se od 15. studenoga 2021. uvesti obveza COVID-potvrda u državne i javne službe za sve zaposlenike i sve osobe koje dolaze u takve institucije, i mi smo najavili našim djelatnicima i studentima moguće uvođenje novih protuepidemijskih mjera. Uključili smo i studente jer smatramo da i studenti kao punoljetne i odgovorne osobe moraju poštovati iste mjere kao i svi zaposlenici i gosti Fakulteta, kako bi se izbjegla bilo kakva diskriminacija i osigurala dosljednost propisanih mjera, a u svrhu zaštite svih naših zaposlenika i studenata te sigurnog provođenja nastavnog procesa, kažu s Veterinarskog fakulteta.

Fakultet smo pitali i hoće li za studente koji nisu cijepljeni na fakultetu biti organizirano testiranje, o čijem trošku i priznaju li se rezultati brzog antigenskog teksta.

– Prema najavi Ministarstva znanosti i obrazovanja i gospodina ministra osobno, rečeno je da će do kraja tjedna biti dane upute o mjestima i mogućnostima testiranja i načinu stjecanja prava na COVID-potvrde za necijepljene kao i pokrivanju troška testiranja. Stoga čekamo detaljne upute prema kojima ćemo postupiti i spremni smo na sve načine prilagodbe u skladu s uputama koje će dati resorno ministarstvo, stoji u pisanom odgovoru Veterinarskog.

Obavijest koju su dobili studenti Veterinarskog|fotografija čitatelja