Pretraga

VIDEO: Fizika kroz rock glazbu

A- A+

 

Prva asocijacija na fiziku većini je hrpa dosadnih zadataka, teorija koju nemamo volje učiti i sl. Na Festivalu znanosti u Rijeci Neven Varljen i Tomislav Terzić održali su radionicu za srednjoškolce na kojoj su objašnjavali osnovne principe fizike kroz rock glazbu. Biste li i vi zavoljeli fiziku kad bi vam predavali na ovaj način? 

Nakon profesora Burića s FER-a čije zanimljive zadatke možete pročitati ovdje, predstavljamo vam dvojicu asistenata fizike sa sveučilišta u Rijeci Nevena Varljena i Tomislava Terzića. Oni su ovaj tjedan na Festivalu znanosti održali radionicu na kojoj su učenicima srednje škole objašnjavali teorijski i praktični dio fizike putem sviranja rock glazbe. Iako je ovo bio najbučniji dio festivala, dvije grupe srednjoškolaca su naučile bitne stvari i uz to se dobro zabavile. Iako znamo da se cijeli svemir svodi na fizičke zakone, često zaboravimo na svakodnevne stvari i pojave koje su uzrokovane tim istim zakonima. 

“Dvije grupe srednjoškolaca koje su posjetile radionicu Nevena Varljena i Tomislava Terzića, posjetile su se kako nastaje zvuk, što je to frekvencija, što je zvučni val, ali i saznali kako bubnjari koriste fiziku da bi ubrzali i olakšali sviranje, kako radi električna gitara te još mnogo toga.” (MojaRijeka.hr)

U hrvatski obrazovni sustav definitivno treba uvesti neke promjene. Vjerojatno bi svi više gradiva usvojili iz pojedinih predmeta koje baš ne preferiramo ukoliko nam ih koncipiraju na pristupačniji način. Problem je u tome što su u većini slučajeva profesori za to nezainteresirani ili nemaju odobrenja nadležnih pa su naši srednjoškolci osuđeni na bezlično i dosadno gradivo.