Pretraga

[VIDEO] Gimnazijalke iz Orahovice slikovito pojasnile oblike korupcije u hrvatskom školstvu

A- A+

Ana Pleić i Katarina Stojković učenice su trećeg razreda opće gimnazije unutar Srednje škole Stjepan Ivšić Orahovica, koje su želeći upozoriti na problem korupcije u školstvu, snimile video o njoj. Kroz kratke igrokaze predstavile su razne oblike korupcije, koji se pojavljuju u obrazovnim institucijama. Tim svojim uratkom prijavile su se na natječaj stranice Želim drugačije, koji provodi veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj. Pogledajte kako su gimnazijalke samo uz pomoć pametnog telefona i selfie štapa, snimile edukativan video.

Screenshot: YouTube

Dvije gimnazijalke iz Srednje škole Stjepan Ivšić u Orahovici, snimile su video želeći upozoriti na problem korupcije u školstvu. Unutar njega objašnjavaju sam pojam ove pošasti te upozoravaju na njene oblike, kroz skečeve, u kojima glume njihove kolege.

Izdvojeni članak

Istraživanje studentica ERF-a: Polovica studenata ne bi prijavila korupciju na svom fakultetu

Šutnja u ovom slučaju nije zlato

– S natječajem stranice Želim drugačije koji provodi veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, upoznala nas je profesorica Ana Matezić-Sudarić. Kako smo se obje zainteresirale, kako mogućom nagradom tako još više samom temom, odlučile smo međusobno porazgovarati i iznijeti ideje te je tako ubrzo nastao koncept po kojem smo u konačnici i snimile video.

Obzirom da je korupcija u politici najaktualnija, željeli smo ponovno osvijestiti ljude o korupciji u školstvu, kako smo i same dio obrazovnog sustava. Gandhi je rekao da budemo promjena koju želimo vidjeti u svijetu pa smo tako i mi željele osvijestiti ljude, počevši od naše uže okoline, objasnila nam je Katarina Stojković, jedna od autorica videa.

Poznata je izreka da je šutnja zlato, no ne baš uvijek.

– Smatramo kako korupcije u školstvu ima i da ljudi zapravo nisu svjesni njenih oblika. U videu i same navodimo kako se treba osvijestiti, progovoriti i kako se ne trebamo bojati posljedica istine. Jer šutnja u ovom slučaju ipak nije zlato, rekla nam je Ana Pleić druga autorica videa ‘Mislim dakle (ne)korumpiram.

Izdvojeni članak

Korupcija u hrvatskim školama: Veću ocjenu kod nastavnika kupuju i zlatom

Da uočimo korupciju u svome okruženju svakako bi ju prijavile

Obzirom da su se gimnazijalke dotakle lokalnog antikoruptivnog djelovanja, pitali smo ih bi li korupciju same prijavile da je susretnu u svome okruženju.

– Svakako da bi prijavile nadležnima da otkrijemo korupciju ‘u našim redovima’. Moramo pohvaliti naš grad za efikasno rješavanje svih javno otkrivenih slučaja korupcije. Kao što je Ana rekla, ključno je upoznati oblike korupcije te ih aktualizirati na našu svakodnevnicu, govori nam Katarina.

Dodala je kako smatra da je teško povratiti osnovne uvjete svega onoga na što je djelovala korupcija te da je problem što zbog nepoznavanja pojma korupcije, mnogi neizravno sudjeluju u njoj, a da toga nisu ni svjesni.

– Običan građanin trebao bi pridavati veću pažnju štetnosti korupcije, od njena nastanka i početnih oblika. Isto tako samo odbijanje sudjelovanja u korupciji i prijava te iste nadležnima bila bi po našem mišljenju korisna za što manji utjecaj korupcije u društvu, za kraj obrazlaže Ana.

Ako i sami imate dileme što je korupcija te koji su njeni oblici u školstvu, svakako pogledajte video koji su snimile gimnazijalke srednje škole u Orahovici.