Pretraga

Video i foto: Krenulo najveće natjecanje učenika u Zagrebu, donosimo djelić atmosfere s njega

A- A+

U tijeku je najveće natjecanje učenika strukovnih škola u Hrvatskoj – WorldSkills Croatia 2023. na Zagrebačkom velesajmu. Natječe se ukupno 400 učenika i to u disciplinama od frizera, slastičara, cvjećara pa do zidara, električara, veterinara, mehaničara i raznih drugih smjerova. Natjecanje traje tri dana, a mi smo drugog dana obišli paviljone i provjerili kako ide natjecateljima.

učenici strukovnih škola na natjecanju worldskills, frizeri, slastičari i cvjećari

Foto: Marija Edita Feldi | srednja.hr

Ovog se tjedna u Zagrebu održava WorldSkills Croatia 2023., najveće natjecanje učenika srednjih strukovnih škola. Natjecanje je to koje okuplja najbolje učenike strukovnih škola koji će svoje snage odmjeriti u 46 disciplina – od onih tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo, zidarstvo, pekarstvo i cvjećarstvo pa do suvremenih disciplina poput administracije IT sustava, CNC i CAD-CAM tehnologija ili interdisciplinarne discipline poput robotike.

Obišli smo paviljone Zagrebačkog velesajma gdje se održava natjecanje te imali prilike vidjeti neke od najboljih učenika strukovnih škola. Tako smo naišli na Cvjećare koji su bili zaposleni sa slaganjem aranžmana, a Pomoćni cvjećari u blatu do laktova.

Nakon njih naišli smo i na Slastičare koji su marljivo i koncentrirano pekli svoje kolače i torte, a zvuk fenova značio je da su blizu i Frizeri. Srednjoškolci koji su se natjecali u disciplinama koje smo vidjeli jednog će dana nekima raditi tortu, buket i frizuru za svadbu, uz naravno sve ostale stvari koje njihova zanimanja obuhvaćaju.

Kako tijekom natjecanja nije dozvoljeno razgovarati s učenicima niti ih ometati, nismo ih mogli pitati za detalje o natjecanju, no kod svakog ‘boksa’ postavljeni su štandovi ‘Isprobaj svoju vještinu’ gdje posjetitelji, za koje je ulaz besplatan, mogu isprobati kako se snalaze u različitim vještinama. Natjecanje traje još sutra, 12. svibnja, a ako ga ne stignete posjetiti djelić atmosfere možete pogledati u videu ispod.

@srednja_hrPogledajte kako je prošlo još jedno državno natjecanje strukovnih škola 💪 #frizeri #slastičari #obrtnička #srednjahr #justsrednjathings #srednjaškola #worldskills2023 #zagreb #velesajam #worldskills♬ original sound – srednja_hr