Pretraga

VIDEO: Na djecu iz domova još uvijek se upire prstom: ‘Nekad su bolji od onih koji su fino obučeni’

A- A+

Centar za pružanje usluga u zajednici Split odgojna je ustanova za djecu i mlade s poteškoćama u ponašanju. Iako ona polako blijedi, stigma oko doga da su korisnici ‘kriminalci’ ili ‘delinkventi’ i dalje postoji. Ravnateljica je odlučna u borbi oko toga i jasno poručuje: djeca iz ustanova ponekad su puno pristojnija od onih koji su ‘fino’ sređeni.

vršnjačko nasilje

Ilustracija: Unsplash

– ‘Kriminalci’, ‘delinkventi’ – jeste li ih vidjeli? Jeste li ih upoznali? Ne. Ali su unaprijed oni to, upečatljive su rečenice koje je izgovorila Marija Tešija, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Split.

Borit ću se vrlo, ako treba kazati, drsko, da stanem iza djece i mladih’

Riječ je o odgojnoj ustanovi za mlade s poteškoćama u ponašanju. Često se djecu koja ondje borave gleda s predrasudom i guraju se na margine društva, baš kao i odgajatelje koji ondje rade, pojasnila nam je Tešija. No djeca u ružičastoj zgradi u splitskim Brdima zapravo se ne razliku ni po čemu od svojih vršnjaka. Osim po prilikama koje im je raniji život uskratio.

– Borit ću se vrlo, ako treba kazati, drsko, da stanem iza djece i mladih. Čim se kaže ‘ja sam iz doma’, osobu se, usudit ću se reći, unaprijed osuđuje ili percipira ili stvaraju nekakve insinuacije da je ovakva ili onakva. To je potpuno pogrešno, što je loše, ali što je, na žalost, u društvu u kojem živimo, vrlo, vrlo često, navodi Tešija.

Ponekad su pristojniji od onih van institucija

Prolaskom kroz grad ili tijekom vožnje u javnom prijevozu često promatra ponašanje mladih. Došla je do zanimljivog zaključka.

– Usudit ću se reći da su djeca i mladi koji su iz insititucije i u ustanovi konkretno puno pristojniji, bolji nego mnogi mladi koji su fino sređeni i obučeni. I upravo oni koji  bi se možda najviše trebali pozabaviti sobom upiru prstom u djecu i mlade iz ustanova, navodi Tešija.

Čitavu razgovor možete poslušati u videu u nastavku:


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem