Pretraga

Video: Parkourom kroz grad

A- A+

kaportal.hr

Za sve one koji su brzi i spretni, vole trčanje ali im krugovi oko školskog igrališta idu na živce- imamo rješenje! Parkour je zahtjevna i uzbudljiva vještina koju mnogi opisuju kao umjetnost pokreta, a trčeći kroz grad pomoći će vam da iskažete kreativnost, spretnost i upoznate vlastito tijelo.

Parkour podrazumijeva snalaženje u prostoru uz brzo prilagođavanje okolini i svladavanje prepreka koje se nađu na putu, zbog čega se grad pretvara u vaše veliko igralište. Uz to brojni dodatni elementi poput skokova u zraku, okreta i sl. omogućit će vam izražavanje vlastite kreativnosti. No uvijek je potreban oprez jer što su elementi efektniji to su i zahtjevni.

Svoje korijene parkour vuče još u davna vremena kada su se u prašumama lovci kretali za plijenom trčeći i preskačući prepreke, no današnji oblik dobio je tek 80.-ih god. prošlog stoljeća u Francuskoj. Svoj razvoj parkour uvelike duguje i francuskom časniku Georges Hébertu koji je proučavajući kretanje afričkih plemena razvio njegovu podlogu: prirodnu metodu treninga. Veliku zaslugu za razvoju ove vještine imali su i ljudi iz grupe Yamakasi- grupe koja je prva trenirala parkour.